Linkuri accesibilitate

Kamala Harris și capacitatea ei de a mobiliza indo-americanii, o comunitate în creștere numerică în Statele Unite


Senatoarea Kamala Harris vorbind în favoarea lui Joe Biden la Renaissance High School din Detroit. 9 martie 2020
Senatoarea Kamala Harris vorbind în favoarea lui Joe Biden la Renaissance High School din Detroit. 9 martie 2020

Corespondența zilei de la Washington.

Conversatia publica despre candidatul democrat la functia de vicepresedinte, Kamala Harris se refera in special la comunitatea afro-americana si prima femeie candidat reprezentind aceasta comunitate. Dar Harris este si indo-americana, mama ei fiind nascuta in India, o comunitate cu o forta politica in crestere in America.

Indo-americanii sint una dintre comunitatile cu cea mai mare crestere numerica in Statele Unite, o comunitate instarita si cu un procent mare de persoane cu educatie superioara. Ei au devenit si o miza politica de mare importanta pentru marile partide. Si pentru aceasta comunitate, Kamala Harris este un debut pe scena marii politici, prima femeie candidat intr-o echipa pentru prezidentiale.

Intre 2000 si 2018 numarul americanilor de origine asiatica a crescut cu 117% in state considerate cheie pentru prezidentiale – Florida, Michigan, Carolina de Nord, Georgia si Texas – numarul fiind acum de 1,7 milioane. Intre acestia indo-americanii sint cei mai numerosi. Comunitatea este si instarita, cu un venit anual mediu pe familie de 139,000 de dolari, dublul cifrei pe ansamblul Statelor Unite. Circa jumatate dintre vizele de lucru in America sint pentru cetateni ai Indiei.

In acest ciclul electoral, 99 de americani de origine asiatica candideaza pentru pozitii la nivel national, fata de doar 48 in 2018. Presedintele Trump a solicitat sprijinul comunitatii cu o campanie de zeci de mii de dolari, care a coincis cu vizita sa in India, scotind in evidenta relatia sa cu premierul Narendra Modi, cu care are afinitati politice.

Comunitatea a reactionat pozitiv la masurile economice, in special reducerea de impozite si politica dura a administratiei Trump fata de imigratia ilegala. Dar pe ansamblu, comunitatea este mai apropiata de democrati si prezenta lui Harris ar putea intari aceasta tendinta.

In 2016, Hillary Clinton a cistigat votul celor de origine indiana, obtinind circa 70%. Un alt motiv pentru care indo-americanii sint pretuiti in sistemul politic este capacitatea lor de a se organiza politic si faptul ca sint donatori importanti, mobilizeaza fonduri in intreaga tara pentru campanii politice.

XS
SM
MD
LG