Linkuri accesibilitate

KFOR a transmis la Belgrad că nu este nevoie de militari sârbi în Kosovo


Trupele KFOR se pregătesc să înlăture baricadele rămase în municipalitățile din nordul Kosovo
Trupele KFOR se pregătesc să înlăture baricadele rămase în municipalitățile din nordul Kosovo

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că KFOR a respins cererea Serbiei de revenire a forțelor de securitate sârbe în Kosovo.

La mijlocul lunii decembrie, autoritățile din Serbia au trimis biroului misiunii NATO din Kosovo, KFOR, o cerere pentru a permite Belgradului să trimită până la o mie de militari și polițiști sârbi în Kosovo.

Într-un interviu pentru Pink TV pe 8 ianuarie, președintele Serbiei spune că KFOR a transmis că nu este nevoie de întoarcerea forțelor sârbe.

„KFOR ne-a răspuns că nu este nevoie ca forțele noastre să se întoarcă în nordul Kosovo și Metohija, așa cum ne așteptam, deși, conform rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, nu au dreptul să ne respingă cererea”, a spus Vučić.

Președintele Serbiei a mai afirmat că încă mai ia în calcul trimiterea unei adrese oficiale către ONU și să solicite o declarație la sesiunea Consiliului de Securitate. El a declarat că, dacă s-ar face acest lucru, Serbia ar fi susținută de Rusia, dar rezultatul ar fi totuși confirmarea deciziei KFOR.

Președintele Serbiei a mai declarat că autoritățile din Serbia așteaptă să vadă ce se va întâmpla pe mai departe. El spune că va monitoriza și va avertiza cu privire la situațiile în care, așa cum a afirmat, KFOR nu îi protejează pe sârbii din Kosovo. Ca exemplu, el a citat rănirea unui tânăr de 11 ani și a unui tânăr de 21 de ani, pe 6 ianuarie, în municipiul Štrpce din Kosovo, cu populație majoritar sârbă.

Autoritățile din Kosovo au condamnat incidentul și au anunțat că au arestat un membru al forțelor de securitate din Kosovo în aceeași zi. Oficialii din Serbia, precum și reprezentanții instituțiilor internaționale occidentale, au condamnat incidentul.

Baricadele au fost înlăturate, conflictul continuă

Vučić a repetat că se va întâlni cu consilierul Departamentului de Stat Derek Chollet la Belgrad săptămâna viitoare. Vučić a mai spus că SUA susțin fără rezerve independenţa Kosovo, dar că o discuție cu americanii este posibilă, după cum spune președintele Serbiei. „Ei încearcă să înțeleagă poziția noastră, poziția sârbilor din Kosovo. Nu spun că el (ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill) este cineva care își va schimba poziția, dar aude și ascultă ceea ce spunem noi, spre deosebire de mulți alții care nu ascultă. Același lucru este și cazul lui Cholett, și al lui Gabriel Escobar (trimisul special al Statelor Unite pentru Balcanii de Vest”, a afirmat Vučić.

Autoritățile din Serbia au luat decizia de a trimite o solicitare ca membrii forțelor sale de securitate să se întoarcă în Kosovo, ca reacție la ceea ce susțin că este o prezență sporită a poliției kosovare în nordul Kosovo. Solicitarea a fost trimisă în zilele în care tensiunile au crescut în nordul Kosovo, care și-a declarat independența în 2008 și pe care oficialii de la Belgrad refuză să-l recunoască.

Douăzeci de zile la rând, în decembrie 2022, în patru municipalități din nord în care locuiește majoritatea populației sârbe, au fost amplasate baricade pe drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei din Kosovo și Serbia.

Baricadele au blocat căi de acces vitale pentru transport de mărfuri și oameni, în semn de protest față de arestarea unui fost ofițer de poliție kosovar din comunitatea sârbă care, potrivit autorităților kosovare, era suspectat că ar fi organizat un atac asupra birourilor Comisiei Electorale Centrale din nord.

Sârbii au decis să înlăture baricadele după ce măsura de arestare a lui Dejan Pantić a fost schimbată decizia ca acesta să rămână în detenție la arest la domiciliu.

Anterior, sârbii din nordul Kosovo și-au dat demisia din instituțiile din Kosovo, inclusiv poliția.

XS
SM
MD
LG