Linkuri accesibilitate

Kievul cere Canadei peste 83 de mii de rachete ce urmează să fie distruse


Cererea ucraineană a fost făcută de Kirilo Budanov (în centrul imaginii), șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.
Cererea ucraineană a fost făcută de Kirilo Budanov (în centrul imaginii), șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.

Este vorba de peste 83 de mii de rachete de atac la sol CRV7 care nu mai sunt în uz, fiind pe cale să fie casate, întrucât le-a expirat termenul de utilizare în siguranță, notează Kyiv Independent.

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații Militare de la Kiev, a declarat pentru Global News că donarea rachetelor va ajuta Ucraina să lupte cu forțele rusești și îi va scuti pe contribuabilii canadieni de costurile de distrugere a acestora. Budanov a precizat că aceste rachete ar urma să fie utilizate pe elicoptere de atac ucrainene și pe lansatoare terestre pentru a lovi tancurile și artileria rusească.

Deși au loc discuții pe această temă, nu a fost luată încă o decizie. Partidul Conservator de opoziție din Parlamentul Canadei sprijină ideea și a cerut guvernului premierului Justin Trudeau să o aprobe.

Probleme de siguranță

Deși autoritățile canadiene din domeniul apărării au confirmat că iau în considerare o eventuală donație, aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vechimea rachetelor, sugerând că ar fi putut deveni instabile de-a lungul deceniilor, prezentând un șir de riscuri în timpul manipulării și transporturilor.

În plus, o eventuală donație ar însemna o încălcare a contractului cu compania privată, care construiește o locație specială pentru distrugerea acestor rachete.

Experții care au vorbit pentru Global News susțin că rachetele CRV7 folosesc combustibil solid și ar putea fi considerate în continuare sigure dacă au fost depozitate corect și nu au fost expuse la umiditate sau contaminări.

Acest tip de rachete au fost fabricate pentru armata canadiană în anii 1980, fiind scoase din uz în mod treptat începând cu anii 2000.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG