Linkuri accesibilitate

Șeful CIA: Războiul din Ucraina „erodează” puterea lui Putin


William Burns publică o evaluare sumbră pentru Kremlin a stării economiei, armatei și societății ruse tocmai când legislatorii americani evită să deblocheze un ajutor crucial de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
William Burns publică o evaluare sumbră pentru Kremlin a stării economiei, armatei și societății ruse tocmai când legislatorii americani evită să deblocheze un ajutor crucial de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în 2022 slăbește controlul lui Vladimir Putin asupra structurilor de putere, macină armata rusă și contribuie la un „curent subteran de insatisfacție” în societatea rusă, crede directorul Agenției Central de Informații din SUA.

Într-un eseu publicat la 30 ianuarie, William Burns, care a fost ambasador în Rusia și a lucrat în poziții înalte la Departamentul de Stat, îndeamnă legislatorii americani să aprobe un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, numindu-l „o investiție relativ modestă cu profit geopolitic semnificativ pentru Statele Unite și industria americană”.

„Războiul lui Putin deja a fost un eșec pentru Rusia pe multe paliere”, scrie Burns în revista Foreign Affairs.

„Obiectivul lui inițial de a cuceri Kievul și a subjuga Ucraina s-a dovedit prostesc și iluzoriu. Armata lui a suferit daune imense. Cel puțin 315.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din inventarul de tancuri antebelic al Rusiei a fost distrus, iar programul de decenii al lui Putin pentru modernizarea armatei a fost secătuit”, potrivit lui Burns.

„Războiul lui din Ucraina a erodat, pe tăcute, puterea lui din țară”.

Remarcile lui Burns vin când invazia rusă din Ucraina se apropie de a doua aniversare, iar sfârșitul conflictului nu se întrevede.

Putin, care ar urma să fie reales președinte în martie, a prezentat „operațiunea militară specială” din Ucraina ca pe o bătălie pentru identitatea istorică a Rusiei.

Economia rusă a fost pusă pe picior de război, sute de mii de oameni au fost mobilizați și multe alte zeci de mii au fugit din țară pentru a evita să meargă la oaste sau pentru că nu sunt de acord cu politica Kremlinului.

În mintea lui Putin

Burns scrie că în mintea lui Putin controlul asupra Ucrainei este un factor crucial, fără de care Rusia nu poate fi o mare putere, iar el nu poate fi un mare lider.

„Această obsesie tragică și brutală a acoperit deja Rusia de rușine și a expus slăbiciunile ei, de la caracterul unidimensional al economiei la exagerarea puterii militare și la sistemul politic corupt”.

Burns anticipează că anul acesta ar putea fi decisiv pentru evoluția războiului din Ucraina, dar victoria Kievului va fi posibilă numai dacă Occidentul continuă ajutorul, poate la cote chiar mai înalte.

Armele „oferă șansa unei victorii pe termen lung a Ucrainei, și a unei pierderi strategice pentru Rusia; Ucraina și-ar putea salvgarda suveranitatea și s-ar putea reconstrui, în vreme ce Rusia ar putea fi nevoită să socotească prețul nebuniei lui Putin”, conchide autorul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG