Linkuri accesibilitate

Kim Jong Un a avut oaspeți chinezi și ruși la parada care marchează a 75-a aniversare a Coreei de Nord


Coreea de Nord a invitat delegații chinezi și artiști ruși în vizită la o paradă paramilitară cu lansatoare de rachete trase de camioane și tractoare, a declarat sâmbătă presa de stat.

Este cel mai recent efort al liderului Kim Jong Un de a-și afișa legăturile cu Moscova și Beijingul în faţa confruntărilor din ce în ce mai adânci cu Washingtonul.

Parada de la miezul nopții din capitala Phenian, care sărbătorește cea de-a 75-a aniversare a înființării Coreei de Nord, are ca fundal știrea că Kim va călători în curând în Rusia pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Întâlnirea celor doi s-ar putea concentra pe vânzările de arme nord-coreene pentru a reface rezervele epuizate de războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

China a trimis o delegație condusă de vicepremierul Liu Guozhong la sărbătorile aniversare a Coreei de Nord. Rusia a trimis, în schimb, o formație de cântece și dans a armatei.

Presa sud-coreeană a speculat că lipsa oficialilor guvernului rus la festivitățile de la Phenian ar putea fi legată de pregătirile pentru summitul Kim-Putin, care, spun oficiali de la Washington, ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Președintelui rus Vladimir Putin l-a felicitat în mesajul său pe Kim Joung Un și a făcut apel la consolidarea legăturilor cu Phenian. Mesajul de felicitare a fost cel mai recent indiciu al strângerii relațiilor dintre Moscova și Phenian, în contextul în care s-a raportat că Kim va călători în Rusia în următoarele săptămâni.

Se așteaptă ca Putin să participe la un forum internațional care se desfășoară de duminică până miercuri în orașul Vladivostok din est. Este și locul primei sale întâlniri cu Kim în 2019 și este acum considerat ca un posibil loc pentru următoarea lor întâlnire.

Agenția de spionaj din Coreea de Sud le-a spus parlamentarilor într-un briefing cu ușile închise joi că Coreea de Nord și Rusia ar putea, de asemenea, să aranjeze o rută „surpriză” neașteptată pentru vizita lui Kim, pentru a evita potențialele trasee presupuse de presă.

Coreea de Nord nu a confirmat intenția lui Kim de a vizita Rusia.

KCNA anunță că Kim a primit mesaje de la Putin și de la președintele chinez Xi Jinping cu ocazia aniversării, ambii lideri spunând că întărirea legăturilor dintre țările lor cu Coreea de Nord va contribui la pacea și stabilitatea regiunii.

Parada de sâmbătă s-a centrat pe organizațiile paramilitare și pe forțele de securitate care protejează Phenianul, mai degrabă decât pe unitățile militare care se ocupă de sistemele sale de arme cu capacitate nucleară, care au fost centrul altor parade din acest an.

Milioane de nord-coreeni cu vârste cuprinse între 17 și 60 de ani fac parte din Gărzile Roșii țărănești-muncitorești, o organizație națională de apărare civilă care seamănă vag cu forțele militare de rezervă ale altor țări. Marșurile de sâmbătă ale Gărzilor Roșii au inclus coloane uriașe de motociclete, rachete antitanc tractate de tractoare și camioane în stil civil echipate cu mai multe lansatoare de rachete, potrivit relatărilor și fotoreportajelor KCNA.

Fotografiile îl înfățișează pe Kim zâmbind și vorbind cu fiica sa, despre care se crede că se numește Ju Ae, în timp ce urmăreau parada de pe fotoliile de piele așezate pe balconul lui Kim în Piața Kim Il Sung, numită după bunicul său, fondator al statului.

Din noiembrie, Kim Jong Un și-a adus fiica – despre care se crede că are în jur de 10 ani – la evenimente publice majore care implică armata țării. Analiştii spun că faptul că Kim se afișează cu fiica sa este o declarație că nu are intenţia să predea în mod voluntar armele nucleare şi rachetele pe care le consideră cea mai puternică garanţie a supravieţuirii sale şi a extinderii domniei dinastice a familiei sale.

Presa de stat nu a menționat dacă Kim a ținut un discurs în timpul paradei, și probabil că nu a făcut-o.

KCNA a spus că Kim s-a întâlnit cu Liu și alți delegați chinezi înainte de paradă, unde au făcut un schimb de opinii cu privire la „intensificarea în continuare a coordonării și cooperării cu mai multe fațete” între țări.

Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt la cel mai înalt punct din ultimii ani, ritmul testelor cu rachete ale Coreei de Nord, dar și al exercițiilor militare combinate ale Statelor Unite cu Coreea de Sud și Japonia intensificându-se.

Pentru a contracara cooperarea tot mai aprofundată în domeniul securității dintre Washington, Seul și Tokyo, Kim a încercat să scoată în evidență parteneriatul său cu Moscova și Beijingul, încercând să iasă din izolarea diplomatică și aducând Coreea de Nord în liniile frontului unit împotriva Statele Unite.

În iulie, Kim a invitat delegațiile conduse de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și de Li Hongzhong, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, la o paradă militară uriașă la Phenian, unde și-a lansat cele mai puternice arme, inclusiv rachete balistice intercontinentale concepute pentru a viza SUA. continent.

Cu o zi înainte de paradă, Kim a făcut cu Șoigu un tur al unei expoziții interne de arme, dovedind susținerea Coreei de Nord pentru invadarea Ucrainei de către Rusia și intensificând suspiciunile că Phenianul este dispus să furnizeze arme Rusiei.

XS
SM
MD
LG