Linkuri accesibilitate

Kosovo cere Serbiei să elimine trupele militare de la granița sa 


Ofițeri de poliție kosovari percheziționează un restaurant și o clădire într-o zonă dominată de etnici sârbi, Mitrovica, 29 septembrie 2023
Ofițeri de poliție kosovari percheziționează un restaurant și o clădire într-o zonă dominată de etnici sârbi, Mitrovica, 29 septembrie 2023

Kosovo a cerut Serbiei să-și retragă trupele din regiunea sa de graniță, spunând că este gata să-și protejeze integritatea teritorială. 

Între timp, președintele Serbiei a negat informațiile venite din Occident despre o relocare a trupelor și s-a plâns de o „campanie de minciuni” împotriva Serbiei.

Declarația guvernului kosovar, emisă la sfârșitul zilei de 30 septembrie, a venit pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, la o săptămână după ce poliția kosovară s-a luptat cu aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați, care au luat cu asalt o mănăstire ortodoxă sârbă dintr-un district din nordul Kosovo.

Trei atacatori și un polițist au fost uciși. Un etnic sârb care este un politician proeminent din Kosovo a recunoscut că a organizat atacul.

„Facem apel la președintele [sârb] Vučić și instituțiile Serbiei să retragă imediat toate trupele de la granița cu Kosovo”, a declarat guvernul kosovar. „Desfășurarea trupelor sârbe de-a lungul graniței cu Kosovo este următorul pas al Serbiei pentru a amenința integritatea teritorială a țării noastre”.

Statele Unite au acuzat în mod public Serbia că adună forțe de-a lungul graniței. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit cu premierul kosovar, Albin Kurti, pe 29 septembrie și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mobilizările militare sârbe în apropierea graniței cu Kosovo, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Într-un videoclip postat pe Instagram pe 1 octombrie, Vučić a negat rapoartele SUA.

„O campanie de minciuni... a fost lansată împotriva Serbiei noastre”, a spus Vučić. „Au mințit mult despre prezența forțelor noastre militare... De fapt, sunt deranjați de faptul că Serbia are ceea ce ei descriu drept arme sofisticate”.

NATO, care are încă 4.500 de militari în Kosovo, a ordonat ca mai multe trupe să ajungă în zonă „pentru a aborda situația actuală”.

XS
SM
MD
LG