Linkuri accesibilitate

Kremlin: Putin va decide curând dacă va participa la reuniunea BRICS din Africa de Sud


Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătesc pentru o fotografie de grup în timpul summitului BRICS din iulie 2018, Johannesburg, Africa de Sud
Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătesc pentru o fotografie de grup în timpul summitului BRICS din iulie 2018, Johannesburg, Africa de Sud

Kremlinul a declarat luni că președintele Vladimir Putin va decide curând dacă va participa sau nu la o conferință BRICS în Africa de Sud în luna august.

Africa de Sud, membră a Curții Penale Internaționale (CPI), întreține relații bune cu Rusia, dar ar fi teoretic obligată să-l aresteze pe Putin în baza unei acuzații a CPI emisă în luna martie în legătură cu acțiunile Moscovei în Ucraina.

Întrebat la un briefing obișnuit dacă Putin va participa la conferința BRICS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „...deciziile corespunzătoare vor fi luate mai aproape de momentul respectiv”.

„Dar, în orice caz, Rusia va participa în mod activ (la conferință), a adăugat Peskov care a spus că BRICS este „o asociație foarte importantă”.

Din grupul BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, un bloc considerat o puternică alternativă a piețelor emergente la Occident.

Putin și răpirea copiilor ucraineni

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin la 17 martie, susținând că deportarea forțată de către Rusia a copiilor ucraineni reprezintă o crimă de război. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare și pe numele Mariei Lvova-Belova. Ea este comisarul prezidențial pentru drepturile copilului, și se consideră că lucrează direct sub conducerea lui Putin. Potrivit oficialilor americani, ea a supravegheat deportarea „a mii de copii ucraineni în Rusia”.

În documentul CPI se mai spune că Putin „nu a reușit să-și exercite controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis actele sau a permis săvârșirea acestora, și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în conformitate cu responsabilitatea superioară ce-i revine”.

„Există motive rezonabile să credem că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni”, conchide comunicatul CPI din 17 martie.

Rusia nu a ascuns că a pus pe picioare un program în cadrul căruia a adus mii de copii ucraineni în Rusia, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de conflict.

La momentul respectiv, Peskov a descris demersul CPI drept „scandalos și inacceptabil”.

Rusia nu este membră a CPI și este foarte puțin probabil ca Putin să ajungă în curând în fața instanței. Dar mandatul înseamnă că el ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă va călători în oricare dintre statele membre ale CPI.

XS
SM
MD
LG