Linkuri accesibilitate

Kremlinul spune că Putin nu intenționează să participe la înmormântarea lui Prigojin


Evgheni Prigojin (stânga) servindu-l la masă Vladimir Putin (pe atunci, prim-ministru)la restaurantul Cheval Blanc, 11 noiembrie 2011

Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să participe la înmormântarea șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după ce acesta a murit într-un incident aviatic încă neelucidat, a anunțat marți Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a spus unde și când va fi înmormântat șeful companiei militare Wagner, deși unele publicații sugerează că ar putea avea loc chiar marți, 29 august, în orașul natal al lui Prigojin, St. Petersburg.

Portalul de știri Fontanka din Petersburg și alte publicații scriu că Prigojin, care avea 62 de ani, va fi probabil înmormântat la cimitirul Serafimovskoie, care a fost folosit anterior pentru înmormântări militare de profil înalt. Marți, cordoane grele de poliție au înconjurat cimitirul, unde sunt îngropați și părinții lui Putin. Se relatează că Poliția și-a sporit efectetivele și la alte cimitire ale orașului.

Se așteaptă ca și principalii locotenenți ai lui Prigojin, care au murit în incidentul aeronautic de miercuri împreună cu el, să fie îngropați în St. Petersburg.

Cea mai mare agenție de investigare penală a țării, Comitetul de Investigații, a confirmat oficial moartea lui Prigojin duminică. Comitetul nu a spus ce ar fi putut cauza prăbușirii avionului de afaceri al lui Prigojin la doar câteva minute după ce a decolat de la Moscova în drum spre St. Petersburg. Chiar înainte de accident, Prigojin se întorsese dintr-o călătorie în Africa, unde a căutat să extindă activitățile Wagner Group.

O evaluare preliminară serviciilor de informații americane concluzionează că prăbușirea avionului a fost produsă de o explozie intenționată, iar oficialii occidentali au alcătuit o listă lungă de dușmani ai lui Putin care au fost asasinați. Kremlinul a respins acuzațiile occidentale că președintele rus s-ar afla în spatele prăbușirii etichetându-le ca fiind niște „minciuni absolute”.

Incidentul a survenit la exact două luni după ce Prigojin a declanșat o rebeliune împotriva conducerii militare ruse, preluând în fruntea mercenarilor săi cartierul general militar din orașul sudic Rostov-pe-Don și apoi lansând un marș asupra Moscovei. Au doborât mai multe avioane militare, ucigând peste zece piloți.

Putin a spus că această revoltă este o „trădare” și a promis că îi va pedepsi pe autorii ei, dar câteva ore mai târziu a încheiat un acord prin care Prigojin a pus capăt revoltei în schimbul amnistiei și a permisiunii pentru el și trupele sale de a se muta în Belarus.

În incidentul aeronautic au murit, de asemenea, comandantul secund al lui Prigojin, Dmitri Utkin, precum și șeful logisticii grupului Wagner, Valeri Cekalov. Utkin, un ofițer de informații militare pensionat, a dat grupului numele său de război și a condus operațiunile militare ale grupului.

Soarta grupului Wagner, care până de curând a jucat un rol proeminent în campania militară a Rusiei în Ucraina și a fost implicat într-o serie de țări africane și din Orientul Mijlociu, este incertă.

Putin spunea că luptătorii lui Wagner au de ales: fie semnează un contract cu armata rusă, fie se pot muta în Belarus. fie se pot retrage din serviciu. Mai multe mii de mercenari au mers în Belarus unde se află și azi, într-o tabără la sud-est de capitala țării, Minsk.

XS
SM
MD
LG