La sediul Ministerului Federal de Externe a avut loc inaugurarea festivă a Institutului European de Artă şi Cultură a Romilor (ERIAC). Ministrul de stat în Ministerul de externe, social-democratul Michael Roth, a subliniat într-o cuvântare că romii constituie cea mai numeroasă populaţie minoritară din Europa. În multe ţări europene, a sublinat demnitarul german, această populaţie continuă să fie discriminată. „Acum avem nevoie urgent de exemple pozitive şi reuşite de integrare”, a spus Roth. De aceea, cultura şi arta pot deveni „un pod”. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prezent şi el la Berlin, a reliefat ideea că Institutul va deveni „o locaţie importantă” care va contribui la consolidarea culturii romilor în toată Europa. Potrivit lui Zeljko Jovanovic, directorul iniţiativei pentru acest proiect, sprijinit de Fundaţia lui George Soros (Open Society), Institutul va încheia acorduri de parteneriate cu ministere şi instituţii culturale din toate ţările europene.
Noul Institut care va începe să funcţioneze efectiv în această toamnă este finanţat de către Fundaţia Open Society (Fundaţia pentru o Societate Deschisă) a filantropului american şi miliardar, George Soros, prezent, de altfel, şi el la festivitatea de la Berlin.
Într-o alocuţiune, Soros a reliefat importanţa consolidării identităţii culturale a romilor, şi depăşirea „ostilităţii şi rasismului anti-rom, adînc înrădăcinat”. Institutul, a continuat Soros, va contribui la reunţarea acestor poziţii negative.
Alţi finanţatori mai sînt ministerul german de externe şi Consiliul Europei.
Directoarea Institutului este Timea Junghaus. Şi ea a salutat iniţiativa şi şi-a exprimat speranţa că Institutul va contribui la depăşirea unor prejudecăţi faţă de romi.
Contextul festiv al inaugurării Institutului a fost umbrit de neînţelegeri care au izbucnit în marea coaliţie de guvernare de la Berlin, legate de instituirea unei comisii de experţi care urma să studieze prigoana contra romilor şi populaţiei sinti. Ministrul de Stat, Michael Roth, a declarat ziarului „Rheinische Post”, că o parte a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) blochează înfiinţarea comisiei.
În timpul nazismului, romii şi sinti au fost supuşi unor măsuri discriminatorii şi, din motive rasiale, au fost deportaţi în lagăre de exterminare.
Comisia urma să prezinte un raport privind trecutul, atrăgînd, astfel, indirect atenţia asupra situaţiei actuale. Hartmut Koschyk, demnitar creştin-social şi responsabil guvernamental pentru problema strămutaţilor şi minorităţilor naţionale, s-a pronunţat în favoarea comisiei, arătînd că în Germania de astăzi au fost înregistrate „atacuri urîte” îndreptate „contra romilor şi sinti care trăiesc aici”.