Linkuri accesibilitate

La ce etapă se află „dosarul petroliștilor” și când va lua Consiliul Concurenței o decizie  


Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova, Petrol Moldova, Bemol Retail, Datario și Tirex Petrol sunt suspectate că au majorat nejustificat prețurile la carburanți în perioada 2019-2021
Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova, Petrol Moldova, Bemol Retail, Datario și Tirex Petrol sunt suspectate că au majorat nejustificat prețurile la carburanți în perioada 2019-2021

Consiliul Concurenței a finalizat audierea celor șase companii petroliere suspectate că ar fi avut o înțelegere de cartel și că ar fi majorat nejustificat prețurile la carburanți în decurs de doi ani, în 2019-2021. Instituția va lua o decizie în privința acestor companii în timpul apropiat.   

Investigația în care sunt vizate cele șase companii a fost inițiată în baza unui raport pe care consiliul l-a trimis Parlamentului în 2021. Cazul este cunoscut în spațiul public drept „dosarul petroliștilor” și vizează Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova, Petrol Moldova, Bemol Retail, Datario și Tirex Petrol.

Potrivit raportului, cele șase companii ar fi încălcat legea concurenței, mai exact, ar fi acționat concertat în vederea stabilirii prețurilor la produsele petroliere și la gaz lichefiat. Raportul se referă la activitatea companiilor începând cu 15 martie 2019, când a intrat în vigoare metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere care prevedea ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să nu mai aprobe prețurile maxime la carburanți, până în ianuarie 2021.

Raportul a fost elaborat în perioada fostei conduceri a Consiliului Concurenței. În aprilie 2022, noul președinte al instituției, Alexei Gherțescu, a spus că l-a studiat atent și a anunțat că a fost inițiată audierea companiilor vizate.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, instituția a precizat că aceste audieri s-au încheiat în iunie 2022 și că a fost demarată analiza materialelor acumulate în cadrul investigației, precum și a unor documente prezentate de petroliști. Inițial, reprezentanții consiliului spuneau că o decizie va fi luată în iulie-august 2022.

„Însă, în procesul de analiză a materialelor, a fost stabilită necesitatea clarificării suplimentare a unor aspecte abordate în raportul de investigație. Au apărut și unele întrebări adiționale din partea plenului Consiliului Concurenței, care trebuiau elucidate de echipa de investigație”, a explicat autoritatea.

Urmează să fie clarificat inclusiv statutul juridic al uneia dintre companiile vizate în investigație și a unei companii afiliate, pentru a ști în privința căreia dintre ele va fi emisă decizia.

„Dosarul dat este de o complexitate sporită, în care sunt abordate mai multe probleme din domeniul concurenței. În acest sens, Consiliul Concurenței studiază suplimentar și jurisprudența europeană pe cazurile în care au fost analizate probleme similare. Deși înțelegem foarte bine îngrijorările ce țin de extinderea duratei în procesul de adoptare a deciziei asupra cazului dat, este imperativă necesitatea eliminării oricărui risc de adoptare a unei decizii nechibzuite”, se mai arată în răspunsul oferit de Consiliul Concurenței.

Totuși, reprezentanții instituției susțin că pregătirea proiectului de decizie se află în faza finală și preconizează că, în timpul apropiat, acesta va fi examinat de către plenul Consiliului Concurenței.

În iunie 2022, ANRE a efectuat controale inopinate la mai multe stații de alimentare unde nu se mai vindeau anumite tipuri de carburanți, în special, motorină. Despre acest caz, Consiliul Concurenței a comunicat Europei Libere că, începând cu luna mai 2022 și până la sfârșitul anului, a monitorizat activitatea principalelor companii de pe piața petrolieră pentru a vedea dacă lipsa combustibililor a fost creată artificial, cu scopul majorării prețurilor, dar nu a găsit indicii că ar fi existat înțelegeri în acest sens între companiile concurente.

Motorina a dispărut din mai multe benzinării. Comercianții nu spun de ce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00
  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG