Linkuri accesibilitate

La Chicago începe Convenția Națională Democrată


Ca toate Convențiile partidelor americane importante, cea democrată de la Chicago este ocazie pentru diferite gurpări de a protesta. Duminică, deja, s-a protestat împotriva uciderii civililor palestinieni în Gaza.
Ca toate Convențiile partidelor americane importante, cea democrată de la Chicago este ocazie pentru diferite gurpări de a protesta. Duminică, deja, s-a protestat împotriva uciderii civililor palestinieni în Gaza.

Convenția Națională Democrată din 2024 se apropie cu pași repezi, urmând să aibă loc între 19 și 22 august la Chicago, după ce luna trecută republicanii au avut propria lor convenție.

Acest eveniment va marca începutul unui sprint de 75 de zile până în ziua alegerilor, oferind o platformă crucială pentru candidații democrați și pentru agenda lor politică.

Printre cele mai așteptate momente ale convenției se numără alocuțiunile vicepreședintei Kamala Harris și a coechiperiului său la prezidențialele din acest an, guvernatorul Tim Walz din Minnesota. Președintele Joe Biden va rosti și el un discurs.

Harris și Walz au fost deja nominalizați, în calitate de candidați, printr-un vot virtual organizat în august, ceea ce înseamnă că activitățile principale ale convenției vor fi concentrate pe discursuri și confirmarea platformei partidului.

Kamala în lumina reflectoarelor

Kamala Harris, ca prima femeie de culoare nominalizată pentru funcția de președintă de către un partid important, va fi în centrul atenției, alegătorii vor dori să o cunoască mai bine. Criticile aduse de republicani privind alegerea lui Harris ca fiind o „numire” datorată promovării diversității, egalității și incluziunii, nu pe baza meritelor ei, vor fi contracarate prin prezentarea realizărilor ei și a impactului potențial al acestei alegeri istorice.

Dreptul la avort va fi un alt subiect de mare importanță. După decizia Curții Supreme din 2022, care a anulat Roe v. Wade, lăsând dreptul de avort la latitudinea statelor, democrații vor folosi convenția pentru a accentua diferențele de opinie cu republicanii pe această temă. Ei vor sublinia impactul negativ al schimbărilor de lege asupra drepturilor femeilor.

Un alt punct central va fi apărarea democrației, având în vedere provocările internaționale și interne cu care se confruntă țara. Harris și alții vor continua să sublinieze importanța protejării valorilor democratice și contrastul cu retorica provocatoare și intențiile lui Donald Trump.

Omagiu lui Biden

Convenția va aduce de asemenea și un omagiu președintelui Joe Biden, care, deși nu mai este în cursa pentru președinție, va fi prezent la podiumul convenției, la începutul acesteia. Biden va vorbi despre realizările sale și despre importanța trasferului puterii către o nouă generație. Această prezentare este menită să-i întărească imaginea de lider respectat, contrastând cu percepția anterioară de „politician învechit”.

Convenția va fi marcată după toate probabilitățile și de un climat de tensiune și proteste. La fel ca în 1968, când protestele împotriva războiului din Vietnam au degenerat în confruntări violente, și în acest an, protestele din Chicago sunt de așteptat să fie semnificative.

O coaliție preconizează manifestații pentru a protesta împotriva războiului din Gaza și altor politici ale democraților.

Aceste proteste pot atrage atenția națională și internațională, amplificând tensiunile și putând duce la violențe. Convenția Națională Democrată de la Chicago va fi un moment cheie în campania electorală din 2024, influențând nu doar poziționarea internă a partidului ci și percepția publicului asupra candidaturilor și a temelor de campanie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG