Linkuri accesibilitate

Se amestecă iranienii cibernetic în alegerile din SUA?


Microsoft a raportat încercări de pătrundere în contul de e-mail al unui oficial dintr-o campanie prezidențială.
Microsoft a raportat încercări de pătrundere în contul de e-mail al unui oficial dintr-o campanie prezidențială.

FBI-ul a deschis recent o investigație de amploare privind suspectate tentative de piraterie cibernetică, care se pare că provin din Iran și vizează atât colaboratori ai campaniei Trump, cât și consilieri ai campaniei Biden-Harris, devenită acum Harris-Walz.

Investigația, demarată în iunie, se concentrează pe posibile încercări care ar fi putut compromite comunicațiile interne ale ambelor campanii prezidențiale.

Într-o schimbare notabilă față de campania din 2016, când Donald Trump a sprijinit publicarea materialelor preluate de WikiLeaks și a încurajat Rusia să găsească e-mailurile lipsă ale lui Hillary Clinton, în 2024 Trump a adoptat o poziție diferită. Campania sa a anunțat recent că a fost victima unui atac cibernetic, pe care l-a atribuit Iranului. „Orice organizație de presă care publică documente sau comunicații interne face jocul dușmanilor Americii și face exact ceea ce își doresc aceștia,” a declarat Steven Cheung, directorul de comunicare al campaniei Trump.

Această reacție contrastează cu atitudinea din 2016, când Trump a lăudat activitatea WikiLeaks și a apreciat publicarea documentelor secrete.

FBI-ul investighează tentativele de interferență care au vizat trei membri ai campaniei Biden-Harris. Deși până acum nu s-au găsit dovezi că aceste tentative ar fi compromis informațiile interne ale campaniei, ancheta continuă. În același timp, Trump a acuzat Iranul de scurgerea documentelor interne ale campaniei sale, iar Microsoft a raportat încercări de pătrundere în contul de e-mail al unui oficial dintr-o campanie prezidențială, dar nu a oferit detalii suplimentare despre rezultatul acestor atacuri.

Campania Biden-Harris a răspuns printr-o declarație conform căreia „monitorizează vigilent și protejează împotriva amenințărilor cibernetice” și a subliniat că nu are informații despre încălcări ale sistemelor sale de securitate.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, în care se vor duela actuala vice-președintă, Kamala Harris, și ex-președintele Donald Trump.
Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, în care se vor duela actuala vice-președintă, Kamala Harris, și ex-președintele Donald Trump.

Cel mai important: atacurile pot reduce încrederea în corectitudinea alegerilor

Experții subliniază relevanța acestor incidente, în contextul unei campanii electorale tot mai agitate și necesitatea unei protecții riguroase împotriva amenințărilor cibernetice externe. În plus, există îngrijorări legate de impactul pe care astfel de atacuri îl pot avea asupra încrederii publicului în procesul electoral și în integritatea alegerilor din 2024.

Roger Stone, fost consilier apropiat al lui Trump și condamnat în trecut pentru implicarea sa în obținerea e-mailurilor de la WikiLeaks, a confirmat că a fost victima atacurilor cibernetice, fiind informat despre compromiterea unor conturi de e-mail personale.

Pe de altă parte, aceste incidente sau doar bănuieli alimentează și teorii ale conspirației.

Un exemplu a fost recenta revenire a fostului președinte Trump pe platforma X, printr-un interviu cu proprietarul acesteia și susținător al lui Trump, Elon Musk; unii internauți au pus problemele tehnice care au împiedicat începerea interviului la timp, fără dovezi, pe seama unor atacuri cibernetice ale celor care nu și-ar dori ca Trump să fie auzit.

Aceste probleme, unele reale, altele amplificate din rațiuni politice, fac parte din acest agitat an electoral în America.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG