Linkuri accesibilitate

La cinci ani de la asasinarea lui Boris Nemțov: „Și tăcerea până la urmă este o declarație” (VIDEO)


Acțiuni de comemorare a lui Boris Nemțov în Sankt Petersburg, de ziua lui de naștere. 9.10.2019
Acțiuni de comemorare a lui Boris Nemțov în Sankt Petersburg, de ziua lui de naștere. 9.10.2019

Raportul OSCE recomandă țărilor Uniunii Europene să adopte sancțiuni personale împotriva celor care se fac vinovați de moartea lui Nemțov.

La Viena, la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a fost prezentat un raport referitor la ancheta privind asasinarea politicianului rus de opoziție, Boris Nemțov. Raportul a fost elaborat timp de mai bine de un an de vicepreședinta AP OSCE, Margareta Cederfelt, iar autoritățile ruse au refuzat orice cooperare cu echipa OSCE.

La cinci ani de la asasinarea lui Boris Nemțov: „Și tăcerea până la urmă este o declarație”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct



Raportul a fost prezentat cu o săptămână înainte de împlinirea a cinci ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, împușcat la 200 de metri de zidul Kremlinului. Până în prezent justiția rusească a condamnat doar executorii asasinatului, cinci persoane de origine cecenă, în timp ce comanditarul rămâne necunoscut.

Raportul OSCE recomandă țărilor Uniunii Europene să adopte sancțiuni personale împotriva celor care se fac vinovați de moartea lui Nemțov și afirmă că nepedepsirea organizatorilor și comanditarilor este o consecință a lipsei de voință politică a conducerii Rusiei de a face lumină în acest caz.

OSCE a îndemnat Rusia să redeschidă ancheta și să facă o nouă investigație aprofundată a uciderii lui Boris Nemțov. În raportul prezentat la Viena se spune că în dosar sunt multe lucruri neclare și întrebări rămase fără răspuns.

„Moartea lui Nemțov este o tragedie pentru Rusia, se spune în raport, și a influențat foarte mult ceea ce se întâmplă în țară, a semănat frică și a făcut posibile atacurile și represiunile care au urmat.”


Boris Nemțov a fost împușcat la Moscova, în apropiere de Kremlin, pe 27 februarie 2015. În vara anului 2017 o instanță de la Moscova l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe fostul adjunct al comandantului batalionului cecen Nord, Zaur Dadaev. Ancheta l-a numit executor direct al crimei. Încă patru ceceni pe care jurații i-au considerat complici au fost condamnați la închisoare pe termene între 11 și 19 ani.

La cinci ani de la uciderea lui Boris Nemțov, OSCE cere Rusiei redeschiderea anchetei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00


Criticii anchetei, printre care și rudele lui Nemțov, subliniază că autoritățile ruse nu au răspuns încă la întrebarea principală: cine a fost comanditarul crimei. În cadrul prezentării raportului la Viena au fost voci care au spus că asasinatul ar fi putut fi comandat de persoane din anturajul președintelui rus Vladimir Putin sau a liderului cecen, Ramzan Kadîrov.


Vicepreședinta AP OSCE, Margareta Cederfelt, a lucrat la raport începând cu luna februarie a anului trecut. La audieri ea a povestit cum a încercat fără succes în tot acest răstimp să ia legătura cu autoritățile ruse pentru a colabora în acest caz.

Margareta Cederfelt
Margareta Cederfelt


Margareta Cederfelt: „Cea mai bună cale – dacă există neînțelegeri în privința raportului - nu este de a ignora sau a refuza cooperarea, ci este dialogul. Dar și tăcerea până la urmă este o declarație.”

Margareta Cederfelt spune că cei care au pus la cale asasinatul lui Nemțov trebuie trași la răspundere, pentru a le reda încrederea acelor oameni din Rusia care în continuare riscă să devină ținta persecuțiilor și atacurilor, luptând pentru democrație și supremația statului de drept.

Margareta Cederfelt consideră că sunt necesare sancțiuni internaționale împotriva celor care încalcă drepturile omului în Rusia, inclusiv a celor care sunt responsabili de asasinarea lui Nemțov.


Vicepreședintele Dumei de Stat de la Moscova, Piotr Tolstoi, prezent la audierile de la Viena, a declarat că raportul este unul politizat:

Piotr Tolstoi: „Consider că acest raport este unul extrem de politizat. Acesta nu are o utilitate practică și nu am niciun respect pentru concluziile lui. Încercările de a pune la îndoială obiectivitatea anchetei în cazul lui Boris Nemțov sunt condamnate la eșec pentru că această anchetă are loc pe teritoriul Federaţiei Ruse și aici nu are nicio atribuție nici doamna Cederfelt, nici oricine altcineva. Totul se face în cadrul normelor procedurale în vigoare pe teritoriul Rusiei”.

Președintele Fondului Boris Nemțov, jurnalistul Vladimir Kara-Murza, subliniază, în replică, că în chestiunea drepturilor omului deciziile internaționale sunt superioare legislației Federaţiei Ruse.

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza


Vladimir Kara-Murza: „Îi pot recomanda lui Piotr Tolstoi să recitească documentele reuniunii OSCE de la Moscova din toamna anului 1991, unde scrie negru pe alb că pentru toate țările membre ale OSCE, inclusiv Rusia, chestiunile legate de drepturile omului, democrație, legalitate și libertăți nu pot fi considerate chestiuni interne, ci sunt obiectul unor angajamente internaționale.”

Vladimir Kara-Murza spune că niciun raport internațional nu va putea înlocui o investigație adevărată în cazul Nemțov și se arată sigur că o astfel de investigație va fi făcută în Rusia, însă abia după plecarea de la putere a lui Vladimir Putin.

Suntem profund recunoscători OSCE că nu permite autorităților ruse să pretindă că asasinarea lui Boris Nemțov a fost elucidată...
Vladimir Kara-Murza


Vladimir Kara-Murza: „Nu mă îndoiesc deloc ca va veni o zi când o astfel de anchetă se va face. Dar atâta timp cât asta nu se întâmplă, și înțelegem că nu se va întâmpla în mandatul actualei puteri, suntem profund recunoscători OSCE că nu permite autorităților ruse să pretindă că asasinarea lui Boris Nemțov a fost elucidată.”

Adepții lui Boris Nemțov, inclusiv reprezentanții opoziției, planifică un marș cu mii de participanți la Moscova pentru data de 29 februarie. Unii activiști subliniază că marșul din acest an în memoria lui Nemțov le va da posibilitatea să se pronunțe împotriva modificărilor la Constituție propuse de Vladimir Putin. Opoziția califica aceste amendamente drept o încercarea a lui Putin de uzurpare a puterii în stat.

XS
SM
MD
LG