Moartea judecătoarei la Tribunalul Suprem, Ruth Bader Ginsburg ridică problema politice, dar înainte că ele să domine agenda dezbaterilor în contextul campaniei electorale este util de rememorat ceea ce juristă lasă în urmă pentru societatea americană.
Până la procesul Reed v. Reed din 1971, în care Ruth Bader Ginsburg a fost co-autoarea pledoariei, Tribunalul Suprem nu a invocat faptul că Constituția limitează discriminarea pe criterii sexuale. În 1980, când juristă a fost numită de președintele Carter ca judecător federal, Tribunalul Suprem era de-acum de acord cu ea că toate legile care discriminează pe criterii de sex trebuie privite cu mare scepticism. Și progresele au continuat.
Ruth Bader Ginsburg este considerată un reper de mare semnificație în lupta pentru drepturile femeilor în Statele Unite. Mai tîrziu, cînd era de-acum judecător la Tribunalul Suprem. Ginsburg s-a dedicat și cauzei apărării dreptului la vot, care continuă să fie de actualitate și după dispariția ei. Paradoxal, pe fondul creșterii influenței conservatorilor la Curtea Supremă, deși a căpătat o statura eroică și o imagine de perpetuă modernitate, în același timp, influență lui Ruth Bader Ginsburg s-a micșorat de-a lungul timpului, realizarea ei fundamentală find inaugurarea unei revoluții feministe, odată cu pledoariile din anii ’70.
Ruth Bader Ginsburg a fost martoră unor schimbări fundamentale în societatea americană, progrese care au reflectat o agenda de stânga, ai cărei promotori sunt acum mai sceptici decât oricând în istoria recentă cu privire la viitor. Și acesta este contextul în care este privită decizia republicanilor de a o înlocui pe judecătoare, rapid, cu câteva săptămîni înainte de alegeri.
În ultima parte a vieții, Ruth Bader Ginsburg a devenit dincolo de imaginea să de jurist riguros, un erou al culturii populare – Notorious RBG – îmbrățișat de o generație cu înclinații de stânga care-și vede aspirațiile periclitate. Ginsburg nu a fost niciodată o ridicala, a îmbrățișat progresele graduale, poate și pentru că în întreaga sa carieră de acolo, Tribunalul Suprem a fost dominat de conservatori. De-a lungul celor 87 de ani de viață, Ginsburg a văzut cum Franklin Roosevelt a ajutat America să depășească Marea Depresiune. A văzut înfrângerea nazismului și eliminarea legilor anti-rasiale. A văzut cum propria mama și-ar fi putut folosi capacitatea dacă regulile de la vremea respectivă nu discriminau împotriva femeilor și și-a dedicat viață, cu succes, schimbării fundamentale a sistemului, în privința drepturilor femeilor.
Cei din preajma ei spun că judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a părăsit scenă cu optimism tocmai pentru că a fost martora și arhitectul acestor uluitoare transformări. Dispariția ei oferă electoratului american încă un prilej de a reflectă la direcția în care dorește să îndrepte țară.