Linkuri accesibilitate

„30 la oră pentru Praga” – o inițiativă civică pune orașul pe jar 


O grupare pragheză care dorește limitarea circulației auto în oraș organizează periodic, de mai multe luni, marșuri de protest pe una din cele mai aglomerate străzi din metropolă pentru a cere introducerea limitei de viteză de 30km/oră în oraș, în scopul „liniștirii” circulației și reducerii poluării.

Asemenea limite există de multă vreme în țări occidentale ca Franța sau Spania, unde au contribuit în mod demonstrabil, în foarte mare măsură, la reducerea accidentelor rutiere în oraș.

Inițiativa pragheză se lovește însă de o adversitate aproape unanimă a edililor de dreapta, a publicului „automobilist” și chiar a presei „moderate”, de centru, care-i etichetează pe demonstranți drept „extremiști”.

La fel ca Viena, dar la jumătate de preț

Oraș cu 1,1 milioane de locuitori, Praga are un sistem de transport în comun considerat printre cele mai bune din lume, cu o rețea extinsă de tramvaie, autobuze și metrou care te duc dintr-un capăt în altul al orașului în cel mult jumătate de oră.

La Praga, prețul celui mai ieftin bilet transferabil (poți schimba mijlocul de transport) valabil 30 de minute, este de 30 de coroane (cam 1,3 euro), iar al unui abonament pentru un an pe toate mijloacele de transport în comun - 3.650 de coroane cehești, adică 154 de euro.

Pentru comparație, la Viena, oraș cam la fel de mare și cu un sistem de transport asemănător, un bilet pentru o singură călătorie costă 2,4 euro, iar cel anual - 365 de euro, adică mai mult decât dublu față de Praga. Muenchen, alt oraș apropiat, la fel de mare și cunoscut pentru transportul de calitate, are prețuri tot ca Viena.

Sistemul de transport praghez este în general punctual și are serviciu pe timp de noapte.

„Magistrala”, expresia aroganței pe roți

În privința circulației auto, Praga se confruntă cu problemele multor altor metropole – anume străzi supraaglomerate, insuficiente locuri de parcare, poluare, iar situația se agravează de la un an la altul, pe măsură ce crește numărul de automobile care circulă în oraș.

Până acum Praga, spre deosebire de alte metropole europene, nu a adoptat niciun fel de restricții, nici în accesul mașinilor în centrul orașului (eventual „triate” după emisii), nici asupra vitezei maxime de circulație.

Protestele inițiativei „30 km pentru Praga”, care vrea reducerea emisiilor și dezvoltarea transportului public și ne-motorizat, au loc pe o bucată de autostradă care traversează din anii 1970 centrul orașului, fiind parcursă zilnic de 100.000 de mașini. Pe unele segmente, mașinile pot merge cu 80 km/oră.

Cunoscută ca „Magistrala”, șoseaua cu două benzi pe sens este considerată de arhitecți cea mai mare nenorocire urbanistică petrecută vreodată în „orașul de aur”. Concepută ca să „fluidizeze” traficul, Magistrala a desfigurat o bună parte din centrul capitalei cehe, demolând clădiri istorice și urâțindu-le cu vecinătatea ei asfaltată, zgomotoasă și poluantă pe cele rămase în picioare (Gara Centrală sau fostul Teatru German, actuala Operă de Stat).

De multă vreme, diferitele guvernări locale avansează idei de „reformă” a Magistralei (ca „scufundarea” ei în tunel), dar nimic concret nu se întâmplă.

Făcându-te să te simți inima metropolei ca pe o margine de autostradă, Magistrala este pentru mulți praghezi simbolul aroganței civilizației mașinii, care în ciuda semnalelor neliniștitoare venite de la climatologi continuă să aibă un loc dominant în cultura cehească.

Protestatari și extremiști

Inițiativa „30 la oră pentru Praga” a ales anume să demonstreze pe Magistrală, iar iubitorii dreptului de a merge nelimitat cu mașina prin oraș au înțeles mesajul și au contra-atacat.

30 la oră pentru Praga

„Poliția își pierde răbdarea cu extremiștii de pe Magistrală”, a titrat recent serverul Novinky.cz, relatând despre faptul că la ultimul protest, un șofer enervat i-a „împins” cu mașina pe doi demonstranți, câțiva metri. În mod paradoxal, autoarea articolului nu pare interesată de acțiunea șoferului, cu posibile consecințe tragice, ci de perseverența demonstranților.

Este consemnată și poziția poliției că nu poate garanta siguranța protestului, întrucât organizatorii n-au respectat condițiile agreate, mărșăluind pe partea dreaptă a carosabilului, fapt pentru care vor trebui să suporte consecințele legii.

În replică, organizatorii au spus că pe viitor vor bloca Magistrala pe toată lățimea ei și s-au plâns de ostilitatea polițiștilor.

„30 la oră pentru Praga” nu se bucură de sprijin politic substanțial, singurul partid simpatizant fiind al Verzilor, care spre deosebire de colegii săi din Germania sau Austria este marginal, nefiind reprezentat în Parlament.

Primăria Pragăi a respins o încercare de interzicere a blocării traficului de către protestatari prin măsuri legislative, dar protestatarii o acuză că a convins poliția să nu îi mai apere la proteste.

Demonstrațiile pentru reforma transportului auto la Praga sunt ținta unei cantități enorme de atacuri pe net. Autorii lor invocă de obicei argumentul „libertății personale” și neagă nevoia vreunei reforme în domeniu, mulți dintre ei nerecunoscând nici existența vreunei crize climaterice.

Ura împotriva organizatorilor este cu atât mai mare cu cât ei au legături cu mișcarea Ultima Generație, care protestează „vizibil” în orașe europene împotriva continuării folosirii combustibililor fosili.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG