Linkuri accesibilitate

La Tiraspol, vaccinul este ținut în depozit, în timp ce peste 5000 de medici sunt în așteptarea vaccinării


„Intrați maxim două persoane”
„Intrați maxim două persoane”

Administrația de la Tiraspol ține în depozite cele 2410 doze de vaccin AstraZeneca, transmis de o săptămână de Chişinău regiunii transnistrene, doze care vin din donațiile României și platformei Covax. Vaccinarea în stânga Nistrului nu a început, chiar dacă startul campaniei a fost anunțat pentru vinerea trecută. Primii vaccinați trebuiau să fie medicii din prima linie. Peste 5000 de medici s-au înscris pe lista de așteptare pentru vaccin.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski scrie pe canalul său de Telegram că „nu avem dreptul să riscăm cu viețile transnistrenilor”.

Asta, în condițiile în care doar în ultima săptămână în stânga Nistrului au murit 37 de oameni internați cu Covid, iar regiunea transnistreană este pe locul doi la incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, după municipiul Chişinău. Numărul de îmbolnăviri a crescut de mai bine de zece ori în ultimele două săptămâni – de la 40-50 de cazuri pe zi la aproape 500. Spitalele din regiune sunt aproape pline, nu se mai fac internări cu excepția urgențelor și se deschid noi spitale Covid, iar numărul de pacienți în stare gravă crește.

Totuși, administrația de la Tiraspol nu se grăbește să folosească vaccinurile AstraZeneca. Vadim Krasnoselski spune că așteaptă în continuare vaccinul rusesc Sputnik V, promis de Moscova încă la începutul anului.

„Nu am început vaccinarea. Mai așteptăm deocamdată. Nu avem dreptul să riscăm cu viețile transnistrenilor. Așteptăm concluziile specialiștilor, inclusiv ale OMS. Am dat ordin Serviciului sanitaro-epidemiologic să asigure păstrarea vaccinului”, a spus Krasnoselski.

Acesta a precizat că „se lucrează” pentru a aduce vaccinul Sputnik V și că acesta „va fi adus cu avionul în aeroportul Chişinău”. „Nu știm data exactă a livrării, dar mizăm că va fi în viitorul apropiat”, a mai scris Vadim Krasnoselski.

Startul campaniei de vaccinare a fost anunțat acum o săptămână pentru ziua de vineri, 12 martie, însă după acest anunț presa din regiuni nu a mai scris nimic despre vaccinare.

35.835 de persoane s-au infectat în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei, iar 761 de oameni au murit, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori.

XS
SM
MD
LG