Linkuri accesibilitate

Ala Tocarciuc: Pentru vaccinare „trebuie și campanie, și mobilizare, și exemplul personal”


 Ala Tocarciuc, expert în sănătate publică
Ala Tocarciuc, expert în sănătate publică

Primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19, livrate prin mecanismul COVAX, a ajuns în Republica Moldova joi, 4 martie.

Este vorba despre 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca pe care Republica Moldova le primește gratuit. R. Moldova a început vaccinarea anti Covid-19 marți, după ce a primit prima donație de vaccinuri AstraZeneca din partea României. O donație care constă în 21.600 de doze, cu care sunt vaccinați angajații din domeniul sanitar. De ce vaccinarea anti-Covid a ajuns un subiect de dispute geopolitice? O convorbire la temă cu experta în sănătate publică Ala Tocarciuc.

Ala Tocarciuc: Pentru vaccinare „trebuie și campanie, și mobilizare, și exemplul personal”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:07 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns la Chișinău. De ce atât de mult geopolitica este inclusă în acest timp de pandemie?

Ala Tocarciuc: „De ce este atât de multă geopolitică cu vaccinurile? Eu zic că este generată de competiție, competiția între vaccinuri s-a început deja și ei folosesc în calitate de instrument de competiție geopolitica, factorul geopolitic. Noi trebuie să ne gândim care este scopul nostru. Scopul nostru este să oprim pandemia, să scăpăm de ea și vaccinarea este un instrument eficient în cazul acesta. Totodată, scopul nostru este să avem cât mai multe vaccinuri aici, în țară, pe toate căile, posibile și imposibile și din toate părțile, posibile și imposibile. Și aici când se încep polemici că acela-i bun, că acela nu-i bun, apoi e trist, pentru că noi sau vrem să ne vaccinăm, sau vrem să dezbatem care-i bun și care nu-i bun. Deci, noi nu avem capacități să spunem care-i bun și care nu-i bun.”

Europa Liberă: Cât de preocupate găsiți autoritățile Republicii Moldova pentru a vaccina populația, ținând cont că până astăzi este vorba doar despre cele 21.600 de doze venite din partea României și peste 14.000 de doze livrate prin mecanismul COVAX? Cât de preocupate găsiți astăzi autoritățile pentru ca cetățeanul să aibă acces la vaccin?

Ala Tocarciuc: „Am văzut că s-a lucrat mult în direcția ca să primim vaccinuri de la COVAX gratuite, să avem mai multe foloase și poate s-a făcut mai puțin pentru a avea niște procurări pentru țară, deoarece s-a spus de la început că de la COVAX o să avem doar 20%.”

Europa Liberă: Cele care vin gratuit?

Ala Tocarciuc: „Da, noi am știut că de la COVAX o să primim vaccinuri doar pentru 20% din populație. Practic, pentru grupurile de risc COVAX-ul ne-a garantat vaccinuri, dar pentru populația generală COVAX-ul nu ne-a garantat vaccinuri, au zis că poate va fi posibil să vă mai dăm un pic la un preț preferențial, dar nimeni nu a garantat nimic. Respectiv s-a știut din start că 80 la sută din populație o să aibă nevoie de vaccin și pentru ei singura opțiune este să-l procure, să-l procure din diverse surse, de la producătorii care îl au sau prin unele platforme intermediare, sau direct de la producători. Și aici, pe segmentul acesta de discuții cu producătorii, nu prea am văzut acțiuni sau un oarecare activism.”

Europa Liberă: Se vorbește mult și despre vaccinul de producție rusească Sputnik V, se spune că ar urma să fie adus și acest vaccin în Republica Moldova și propus cetățenilor contra plată. Acest lucru ar cere un efort din partea guvernului sau aici guvernul nu trebuie să se implice?

Este un fel de solidaritate – acei care pot se vaccinează cu bani, acei care nu pot se vaccinează gratuit

Ala Tocarciuc: „În problema aceasta sunt două aspecte: dacă ne uităm prin prisma capacităților limitate ale guvernului și includerii factorului privat în aducerea vaccinurilor și oferirea lor contra bani, eu zic că da, e OK, parțial nu numai Sputnik V de adus, dar și multe alte vaccinuri, pentru că eu sunt sigură că va fi o parte din populație care va accepta să se vaccineze pentru bani, înțelegând că statului nu-i ajung suficiente resurse. Este un fel de solidaritate – acei care pot se vaccinează cu bani, acei care nu pot se vaccinează gratuit, dar aici apare a doua parte a întrebării: de ce pe bani poți să te vaccinezi cu Sputnik V, dar fără bani nu poți? Înțelegeți? Aici este un conflict de interese. Deci, de ce atunci statul nu cumpără produsul fără bani pentru oameni, dar permite doar cu bani? Aici ceva nu este clar și cred că nu este corect față de oamenii noștri, pentru că până la urmă noi tot contribuim la asigurări în sănătate, la fonduri și ar trebui să fim vaccinați.”

Europa Liberă: Dvs. ați văzut discuțiile din spațiul public. De exemplu, la Tiraspol și la Comrat mai degrabă este așteptat vaccinul Sputnik V decât ceea ce ar putea să vină din Occident.

Ala Tocarciuc: „Părerea mea este că acest lucru este determinat de accesul limitat la informație. Atât cei din Transnistria, cât și cei din Găgăuzia ascultă foarte mult resursele media de limbă rusă, care vorbesc foarte mult despre Sputnik V și, respectiv, resursele internaționale care au vorbit mai mult în engleză sau chiar și în limba română despre AstaZeneca sau Pfizer, sau alte vaccinuri, acolo nu se prea aud. Și știți cum e? Asta-i ca un fel de social bubble, ca un fel de cerc social și dacă în cercul tău social toți vorbesc despre Sputnik, atunci tu crezi doar în Sputnik și dacă în cercul tău social toți vorbesc despre Pfizer sau despre AstraZeneca, tu începi să crezi doar în vaccinul acesta. Eu am văzut fenomenul acesta și aici în anumite cercuri. Deci, comunicarea foarte mult influențează.”

Europa Liberă: De exemplu, o informație care spunea că medicii din Găgăuzia ar fi renunțat să se vaccineze și toată ziua s-a răspândit ca fulgerul acea informație, ca după asta să fie interpretată în mod diferit, mai ales atunci când declarațiile sunt făcute de doctori.

Ala Tocarciuc: „Exact! Aici fiecare scânteie sau eroare, sau un cuvânt greșit în așa situație va declanșa niște erupții mediatice și va influența foarte mult și opinia omului simplu care nu este în medicină. Eu personal am avut apeluri de la medici din anumite raioane de la nordul republicii, unde tot au primit vaccinul și mă întrebau: „Dna Ala, e bun? Să ne vaccinăm?” și eu le spuneam: „Da, e bun, pentru că o să vă protejeze de forma grea a bolii și nu aveți alte opțiuni. Dacă ați avea trei vaccinuri, ați putea să comparați și să alegeți, dar aveți numai unul”. Eu am avut exact așa apeluri de la o instituție republicană de aici, de la medici, care tot mă întrebau ce să facă. Și pe toți i-am sfătuit să se vaccineze. Deci, dezinformarea, inclusiv între medici, creează niște suspiciuni și niște păreri diferite. Ei tot sunt oameni și, în special, ei sunt foarte obosiți acum și sunt foarte susceptibili la toate dezinformările acestea.”

Europa Liberă: Poate ar trebui și o campanie de informare, să se spună că vaccinul rămâne a fi deocamdată singura armă în lupta cu virusul acesta?

Nu toți medicii cred că vaccinarea e o cale corectă

Ala Tocarciuc: „Trebuie și campanie, și mobilizare, și prin exemplul personal. Medicii din centrele raionale sunt persoane care au pondere mare în comunitate, ei sunt respectați și ei ar putea fiecare la locul lui, fiecare în orășelul lui, în satul lui să fie ca un model pentru lumea care încă ezită să se vaccineze, dar în primul rând cu ei trebuie de lucrat, ca ei să fie convinși că aceasta e singura cale corectă, pentru că din ceea ce am văzut încă nu toți medicii cred că vaccinarea e o cale corectă și încă nu toți medicii cred că vaccinul AstaZeneca este unul bun. Și atunci, aici avem de lucru.”

Europa Liberă: Care este explicația că e în creștere rapidă numărul celor infectați?

Ala Tocarciuc: „Cred că noi avem tulpini noi care sunt foarte contagioase și ele se răspândesc cu o viteză mai mare, chiar dublă. Deja este dovedit că viteza poate fi chiar dublă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Lockdown-ul ar fi o soluție pentru Republica Moldova, închiderea frontierelor? De ce vă pun această întrebare? Pentru că premierul interimar Ciocoi a lăsat să se înțeleagă că ar putea să se ajungă și la instituirea unei asemenea măsuri.

Ala Tocarciuc: „Ar putea fi o soluție doar în cazul în care guvernul s-ar gândi imediat și la un pachet de măsuri compensatorii pentru familii, pentru că fără suport financiar acest lockdown poate avea efecte adverse.”

Europa Liberă: Sistemul sanitar va rezista?

Ala Tocarciuc: „Nu cred că rezistă dacă nu oprim valul, pentru că se acumulează, crește numărul pacienților, numărul total al pacienților, crește numărul de pacienți gravi și crește durata spitalizării. Deci, dacă înainte o persoană se afla 7-10 zile în spital cu COVID, acum ea se află 14-20 de zile.”

Europa Liberă: E o formă mai gravă?

Ala Tocarciuc: „Da, e o formă mai gravă, mai contagioasă și, respectiv, sistemul medical va ajunge în colaps, dacă nu este deja în colaps, pentru că în Chișinău, bunăoară, am văzut că și paturile care au fost deschise suplimentar deja sunt ocupate, deci totul este plin.”

Europa Liberă: Și ce măsuri ar mai trebui întreprinse?

Dacă nu le dai niciun fel de suport financiar, oamenii o să protesteze

Ala Tocarciuc: „Ca să nu facem un lockdown general, eu m-aș uita pe orășele, pe regiuni și atunci am putea să le închidem în valuri – unele le închidem, la altele le dăm voie să lucreze, dar în Chișinău e cea mai mare întrebare, fiindcă aici se atestă cel mai mare număr de îmbolnăviri și dacă punem Chișinăul în lockdown, asta-i ca și cum ai pune jumătate de țară dintr-odată. Aici e o dilemă și dacă nu le dai niciun fel de suport financiar, măcar jumătate de salariu sau o alocație de șomer, oamenii o să protesteze.”

Europa Liberă: Și se va complica situația?

Ala Tocarciuc: „Ea și așa-i foarte complicată, dna Valentina! Fiecare judecă după cercul său social, după informațiile pe care le are în cercul său, dar după numărul de îmbolnăviri e foarte complicat și deja și după acces, dacă e să judecăm după posibilitatea de a te adresa la un medic, te îmbolnăvești și ai nevoie de consultul unui medic, dar e foarte greu să ajungi la un medic acum.”

XS
SM
MD
LG