Jocurile Olimpice de la Tokio amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19 au început astăzi cu o ceremonie de deschidere de mici dimensiuni ca prezență în tribune din cauza riscurilor de răspândire a infecției în capitala japoneză.
Echipe de sportivi din 206 țări au defilat cu drapelul național pe stadionul olimpic din Tokio cu o capacitate de 68 de mii de locuri, în tribunele căruia au fost prezenți doar aproximativ 950 de spectatori, inclusiv o mână de lideri internaționali, între care împăratul japonez Naruhito. Toată lumea a purtat mască de protecție, și în tribune, și pe teren.
Steagul R. Moldova, care a trimis la Jocurile Olimpice 20 de sportivi, a fost purtat de arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca.
A fost o ceremonie de deschidere dominată de proiecții multimedia și lumini...
A fost o ceremonie de deschidere dominată de proiecții multimedia și lumini, combinate cu mișcarea fizică a trupelor de dans și sportivilor pe teren, redând între altele dificultăți întâmpinate, dar depășite de atleții planetei în perioada pandemiei, o ceremonie omagiind, în cuvintele organizatorilor, și cultul muncii și armoniei din Japonia.
La ceremonia de deschidere a ceea ce presa internațională a descris deja drept cea mai tristă olimpiadă din istorie, s-a ținut un minut de reculegere în amintirea membrilor comunității olimpice, dar și a tuturor celorlalți oameni din lumea întreagă, peste 4 milioane, decedați de COVID-19.
Majoritatea japonezilor a spus în sondaje că organizarea competițiilor nu este o idee bună, pledând pentru o nouă amânare din cauza pandemiei.
Pentru a diminua riscurile, organizatorii au decis în urmă cu două săptămâni să le interzică în totalitate spectatorilor să participe la evenimente, la Tokio fiind declarată o nouă stare de urgență ca răspuns la creșterea cazurilor de coronavirus.
Capitala japoneză a confirmat pe 22 iulie 1.979 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr zilnic în mai mult de jumătate de an. Au fost depistate pozitiv și peste 90 de persoane acreditate pentru Jocurile Olimpice, inclusiv unii sportivi.
Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a încercat să aplaneze îngrijorările cu privire la rolul potențial al competițiilor în răspândirea infecției de COVID-19. La o întâlnire cu împăratul Naruhito, pe 22 iulie, Bach a promis că vor fi depuse eforturi maxime pentru a preveni riscurile pentru poporul japonez. „În astfel de circumstanțe, gestionarea Jocurilor, luând în același timp toate măsurile posibile împotriva COVID-19, este o sarcină departe de a fi ușoară”, este citat Naruhito, spunându-i și el lui Bach.
Defilarea sportivilor la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice s-a încheiat cu un nemaiîntâlnit show aviatic realizat pe cerul nocturn al capitalei japoneze de sute de drone, în acordurile melodiei Imagine al lui John Lennon.
Competițiile propriu-zise încep la 24 iulie și vor dura până pe 8 august. În joc sunt aproximativ 5 mii de medalii de aur, argint și bronz produse din metale extrase la reciclarea unor dispozitive electronice mici ca telefoanele mobile într-un efort de a promova reciclarea, prietenoasă mediului.
Pregătirile de startul Jocurilor Olimpice de vară au fost afectate de o serie de scandaluri și concedieri ale oficialilor olimpici. Cu numai o zi înainte de startul evenimentului, a fost dat afară responsabilul de organizarea ceremoniei de deschidere, Kentaro Kobayashi, din cauza unei glume legate de holocaust făcută de el cu peste două decenii în urmă. Fost comedian, Kobayashi a spus că regretă „gluma stupidă” dintr-un spectacol din 1998 ale cărui înregistrări video au reapărut recent, ducând la un scandal.
În urma demiterii sale, organizatorii au fost nevoiți să reevalueze și scenariul ceremoniei de deschidere, eliminând de exemplu o piesă muzicală de patru minute pe care a compus-o Kobayashi.
Japonia a înregistrat aproximativ 853 de mii de cazuri de infectare și 15.100 de decese cauzate de coronavirus de când a început pandemia. Raportate la numărul populației, aceste cifre sunt mult mai mici decât în multe alte țări. Dar numai 23% din populația japoneză a fost vaccinată complet, acest lucru fiind o sursă de îngrijorare.