Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | De ce identitatea românilor din R. Moldova este încă un subiect sensibil?


Gazda podcastului „Laboratorul Social” Victoria Coroban și jurnalista Ana Gherciu
Gazda podcastului „Laboratorul Social” Victoria Coroban și jurnalista Ana Gherciu

Pornind de la povestea Anei Gherciu, care în adolescență a protestat la Chișinău pentru păstrarea identității românești, în acest episod din „Laboratorul social”, explorăm provocările identitare a românilor din Republica Moldova și în ce fel acestea le influențează imaginea de sine și unitatea. 

De ce identitatea românilor din R. Moldova este încă un subiect sensibil?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:02 0:00

Ana știa de mică că este româncă și că vorbește limba română. În familia ei se vorbea mult despre identitate. Părinții ei au participat la adunările și protestele din perioada Renașterii Naționale. În 2006, când era adolescentă, s-a implicat activ în protestul împotriva înlocuirii denumirii liceului în care învăța din român-francez în moldo-francez. Inițiativa de modificare venea din partea guvernării comuniste de atunci, care susținea teoria „moldovensimului” inventată în perioada sovietică. „Acesta a fost un motiv mai puternic care m-a făcut să înțeleg cât de mult contează pentru mine identitatea de a fi anume româncă”, povestește Ana.

În prezent, Ana este jurnalistă. La 17 ani de la acele evenimente încă asociază identitatea cu lupta.

În acest episod încercăm să înțelegem în ce fel rusificarea și inocularea „moldovenismului” din perioada sovietică au afectat gândirea, stima de sine și conștiința propriei identități a românilor din Republica Moldova de azi, dar și în ce fel toate aceste evenimente ne afectează sentimentului de comuniune.

„Laboratorul social”poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG