Ana știa de mică că este româncă și că vorbește limba română. În familia ei se vorbea mult despre identitate. Părinții ei au participat la adunările și protestele din perioada Renașterii Naționale. În 2006, când era adolescentă, s-a implicat activ în protestul împotriva înlocuirii denumirii liceului în care învăța din român-francez în moldo-francez. Inițiativa de modificare venea din partea guvernării comuniste de atunci, care susținea teoria „moldovensimului” inventată în perioada sovietică. „Acesta a fost un motiv mai puternic care m-a făcut să înțeleg cât de mult contează pentru mine identitatea de a fi anume româncă”, povestește Ana.
În prezent, Ana este jurnalistă. La 17 ani de la acele evenimente încă asociază identitatea cu lupta.
În acest episod încercăm să înțelegem în ce fel rusificarea și inocularea „moldovenismului” din perioada sovietică au afectat gândirea, stima de sine și conștiința propriei identități a românilor din Republica Moldova de azi, dar și în ce fel toate aceste evenimente ne afectează sentimentului de comuniune.
„Laboratorul social”poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.