Linkuri accesibilitate

Lavrov: „În scurt timp, Occidentul nu va mai putea controla economia globală”


Ministrul de externe rus Serghei Lavrov la reuniunea președintelui Vladimir Putin cu Consiliul de Securitate, Moscova, 18 noiembrie 2022.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov la reuniunea președintelui Vladimir Putin cu Consiliul de Securitate, Moscova, 18 noiembrie 2022.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a declarat convins că în viitorul apropiat „Occidentul nu va mai fi capabil să controleze economia globală, cum își dorește”.

Vorbind luni, 26 decembrie, la o întâlnire cu directorii unor instituții media din Rusia, Lavrov a continuat (fără a menționa războiul din Ucraina direct): „Fie că vrea sau nu, [Occidentul] va trebui să ajungă la un acord, iar noi nu vom alerga după Occident. Sunt cei care au rupt aproape toate relațiile. Noi mai avem țări cu care să dezvoltăm cooperarea în sfera economică, socială, culturală și sportivă. Și ne vom concentra pe cei care nu ne-au dezamăgit vreodată, cu care s-a ajuns uneori la compromisuri dificile, dar când s-a ajuns la ele, nimeni nu a înșelat pe nimeni. Cu Occidentul, totul s-a petrecut exact invers.”

Lavrov se face astfel ecoul vechilor reproșuri ale Rusiei, devenite mai insistente în ajunul invaziei din Ucraina, că Occidentul și-ar fi încălcat promisiunea de a nu se extinde spre est, făcută la începutul anilor 90, când URSS a acceptat reunificarea Germaniei.

Nu există nici un document sau notă scrisă care să susțină aceste afirmații. Primul val al extinderii NATO a avut loc în 1999, al doilea în 2004 (când a fost primită și România) iar în 2008, la summitul NATO de la București s-a reafirmat politica „ușilor deschise”, inclusiv față de Ucraina și Georgia care-și exprimaseră interesul de a adera la Alianța nord-atlantică.

În 2022, ca urmare a invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda au renunțat la o lungă tradiție de neutralitate și au cerut să fie admise în NATO.

XS
SM
MD
LG