Linkuri accesibilitate

Lavrov spune că invadarea Ucrainei a „purificat” societatea rusă și a impulsionat economia


Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov nu a adus noutăți mari la întâlnirea sa anuală cu presa, ținută la 18 ianuarie, confirmând printre altele că Rusia va continua „până la capăt” campania militară din Ucraina. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov nu a adus noutăți mari la întâlnirea sa anuală cu presa, ținută la 18 ianuarie, confirmând printre altele că Rusia va continua „până la capăt” campania militară din Ucraina. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

La o conferință de presă anuală, ministrul de Exerne rus Serghei Lavrov a ridicat în slăvi efectele pozitive pe care l-ar avea războiul din Ucraina asupra țării sale, vorbind de un „boom” economic și de însănătoșirea societății.

„Operațiunea militară specială a unit societatea noastră mai mult ca oricând, contribuind la epurarea oamenilor care nu simt că aparțin istoriei și culturii Rusiei”, a spus Lavrov, adăugând că „unii au ales să plece, dar alții au început să gândească”.

Agenția France Presse (AFP) notează că zeci de mii de ruși au plecat din țară după invadarea Ucrainei în februarie 2022, iar alte câteva mii au fugit după ce Kremlinul a anunțat mobilizarea.

AFP amintește că nu este prima oară când Moscova folosește termeni ca „purificare” când vorbește despre presupusele succese în campania din Ucraina – care este, la rândul ei, în limbajul Kremlinului, una de „denazificare”.

În martie 2022, președintele Vladimir Putin spunea: „Sunt sigur că o autocurățire atât de pură și de necesară a societății noastre ne va consolida țara”. Putin a împărțit atunci societatea în „patrioți”, pe o parte, și „trădători și gunoaie”, de partea cealaltă.

Economie de război

În declarațiile sale de joi, ministrul Lavrov a spus printre altele că invazia din Ucraina („operațiunea specială”, cum îi spune Rusia) a provocat un „boom” al industriei civile și militare rusești.

El a mai spus că Rusia continuă să-și „reducă dependența economică de Occident”, o altă consecință bună, în opinia lui, a invaziei.

Recent, Rusia a anunțat că economia ei a crescut în 2023 cu 3,5% - în vreme ce Germania, de pildă, a cunoscut o recesiune. Economiștii occidentali spun însă că punerea pe picior de război a economiei rusești prezintă riscuri importante, iar optimismul afișat de Kremlin este exagerat. „Economia rusă se încălzește prea tare pe un butoi cu pulbere”, titra Reuters, spre sfârșitul anului trecut.

Alba-i neagră (și invers)

Pe măsura izolării tot mai mari a Rusiei pe plan internațional, oficialii de la Moscova și presa aservită lor și-au făcut un obicei din lăudarea beneficiilor pe care le-ar fi adus ruperea legăturilor cu lumea democratică.

Printre „realizările” menționate cel mai frecvent sunt înlocuirea produselor de import cu altele locale, desigur de mai bună calitate, într-un proces care repune în mișcare tradiționala inventivitate rusă, ca și o atmosferă mai bună, patriotică în societate, neîntinată de contactul cu cultura Occidentului „decadent”.

La 28 decembrie, într-o știre tipică, agenția de știri TASS anunța de exemplu cum veniturile cinematografelor rusești au revenit la cifrele dinaintea pandemiei, asta în condițiile în care, din cauza sancțiunilor, nu mai vin în țară filme de la Hollywood, locul lor fiind luat mai ales de filme rusești.

„Cred că în 2024 sumele încasate vor fi încă și mai mari, judecând după avântul pe care îl ia industria noastră cinematografică”, a declarat pentru TASS viceprim-ministra rusă Tatiana Golikova, care este și în consiliul Fundației Cinematografice a Rusiei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG