Linkuri accesibilitate

Lavrov: trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate duce la o confruntare directă NATO-Rusia


Imagine de arhivă.

Ministrul rus de extern Serghei Lavrov a avertizat că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate duce la o confruntare directă NATO-Rusia. Polonia sugerase săptămâna trecută că în Ucraina ar trebui trimisă o misiune internaţională de pace care să aibă și mijloacele necesare pentru a se apăra. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat imediat, calificând ideea Poloniei drept iresponsabilă şi extrem de periculoasă.

„Colegii noştri polonezi au declarat deja că va avea loc un summit NATO [joi, cu participarea președintelui american Joe Biden, n.red.] şi că trebuie trimise trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că eiștiu despre ce vorbesc. Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice, pe care toată lumea dorea să o evite”, a afirmat Serghei Lavrov la o întâlnire cu un grup de studenţi şi profesori de la Institutul de stat pentru relaţii internaţionale al ministerului rus de externe.

Referitor la negocierile de pace cu Ucraina, Lavrov a spus că autorităţile ucrainene și-ar schimba mereu poziția, ceea ce face imposibil un progres. Șeful diplomației ruse consideră că influenţa Statelor Unite asupra Kievului este cea care îngreunează negocierile ruso-ucrainene, apreciind că scopul Washington-ului ar fi de a „domina” ordinea mondială, inclusiv prin intermediul sancţiunilor.

„Ţările occidentale vor să joace un rol de mediator. Nu suntem împotrivă, dar avem câteva linii roşii”, a mai spus ministrul rus de externe, reproşând Occidentului că „inundă Ucraina cu arme”, destinate, potrivit lui, „să prelungească războiul”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că negocierile de pace cu Rusia sunt dure şi uneori conflictuale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG