Linkuri accesibilitate

Leacurile băbești împotriva coronavirusului - inutile și periculoase


Carantină la Minsk, Belarus
Carantină la Minsk, Belarus

Fake news-uri despre coronavirus răspândesc nu doar site-uri obscure de pe Internet, ci și unii lideri politici, în special cei din țări mai puțin democratice, care vor fi aplaudați indiferent de ce spun. 

Leacurile băbești împotriva coronavirusului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

În Belarus, președintele Aliaksandr Lukașenka a venit săptămâna trecută cu un șir de sfaturi pentru a opri coronavirusul – sfaturi pe cât de atrăgătoare, pe atât de lipsite de adevăr.
„În special acum, la sate, e plăcut să privești la televizor cum oamenii lucrează pe tractoare, nimeni nu vorbește despre virus. Tractorul îi va lecui pe toți. Câmpurile îi vindecă pe toți,” spunea președintele Belarusului.

Lukașenka le-a mai recomandat bielorușilor să bea câte 40-50 de grame de spirt pentru a „otrăvi” virusul și să meargă la saună de 2-3 ori pe săptămână fiindcă virusul cică nu ar rezista la temperaturi de peste 60 de grade.

Din păcate, oricât de bine ar suna aceste sfaturi, ele nu sunt de mare ajutor. Alcoolul este un dezinfectant bun, dar doar pentru suprafețele exterioare și doar în concentrații de peste 60 de grade. Vodka așadar nu e bună nici măcar pentru spălat mâinile, iar 50 de grame peste cap nu vor ajuta deloc dacă virusul a pătruns deja în organism, poate doar vor slăbi ușor imunitatea și vor crește riscul unor simptome grave.

Cât despre saună - da, virusul e afectat de temperaturi înalte, dar nici măcar la saună corpul uman nu se încălzește până la 60 de grade – un om ar muri cu mult înainte ca organismul său să ajungă la 60 de grade. În interiorul corpului, temperatura la saună se ridică cu doar 1-2 grade, ceea nu face nicio diferență pentru virus.

Președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdîmuhamedov
Președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdîmuhamedov

Sfaturi la fel de nefolositoare are și dictatorul turkmen Gurbanguly Berdîmuhamedov, care a publicat mai demult o carte despre plantele medicinale din Turkmenistan. Săptămâna trecută, el a spus că fumul de la arderea unei plante – harmala – ar ucide „virușii care nu pot fi văzuți cu ochiul liber”. Firește, ca și în cazul lui Lukașenka, nici sfatul lui Berdîmuhamedov nu are legătură cu realitatea.

Promovarea unor leacuri imaginare și metode false de protecție de către șefi de state îngreunează lupta și așa dificilă împotriva dezinformării pe timp de epidemie.

Platforme precum Facebook sau Amazon s-au văzut nevoite să restricționeze reclame amăgitoare care promit protecție miraculoasă împotriva virusului. Un conspiraționist american – Alex Jones – începuse să vândă o pastă de dinți care cică omoară garantat toți coronavirușii, până când a intrat în atenția procurorilor.

Mai aproape de noi, Sputnik Moldova a publicat săptămâna trecută o știre despre cum dangătul de clopot ar ucide virușii și bacteriile.

Până medicii și savanții vor găsi un leac sau un vaccin adevărat, testat și sigur, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt simple: respectați regulile de igienă, folosiți dezinfectant, spălați-vă mâinile des și bine, stați acasă dacă puteți și păstrați distanța socială dacă trebuie să interacționați cu cineva. Și, desigur, nu credeți în leacuri miraculoase, chiar dacă vin din gura unor președinți.

XS
SM
MD
LG