Linkuri accesibilitate

Legi „cu dedicație” și kitsch-ul lui Dodon


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Moldova are nevoie de o inițiativă de tip „Fără penali în funcții publice”.

Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului moldovean s-a încheiat cu un blow-up legislativ, cu o lovitură de mare efect pentru cei care mai aveau îndoieli că actuala putere nu va recurge la orice tertip pentru a-și spori șansele electorale. Vorbesc de pachetul de înlesniri fiscale votat în regim de urgență, pe care guvernarea îl prezintă drept o șansă pentru creșterea economică și sporirea veniturilor populației, în timp ce Opoziția, experții independenți și întreaga comunitate internațională văd în aceste legi decriminalizarea delictelor economice, legalizarea capitalurilor dobândite ilegal, inclusiv a miliardului furat tot de politicieni și de oameni de afaceri afiliați acestora. Tot pe ultimii metri majoritatea din Legislativ a decis data alegerilor parlamentare: 24 februarie 2019 – ultima duminică din intervalul celor trei luni legale de după încheierea mandatului actualului Parlament. O manevră sfidătoare, cinică, făcută să amâne cât mai mult deznodământul.

Clasa politică de la guvernare manifestă un tupeu fără limită, mai ales după rezoluția critică a Parlamentului European și suspendarea finanțării. Regimul Plahotniuc parcă ar spune: „Nu ne dați bani, foarte bine, suntem suverani, vom găsi surse de finanțare alternative, vă vom pune în fața faptului împlinit. Vedem atunci dacă veți mai avea curajul să ne întoarceți spatele!”

Opoziția a protestat, ambasadele occidentale de la Chișinău, FMI-ul, Banca Mondială, Uniunea Europeană au emis comunicate dure, tranșante, însă guvernanților nu le pasă. Ei ne asigură că se gândesc la binele poporului. La fel spuneau și la votarea sistemului electoral mixt, argumentând că noua lege va conduce la reformarea clasei politice, când miza era cu totul alta: perpetuarea celei vechi, rapace și fără scrupule. Anularea alegerilor din Chișinău ne-a arătat că regimul nu mai are nicio jenă. Când nu-i convine un adversar, îl ostracizează, îl scoate din cursă, anulează votul oamenilor sub cele mai absurde pretexte. În sistemul mixt mandatele parlamentarilor vor fi cumpărate pe bani sau obținute prin șantaj, se vor intenta dosare penale, justiția aservită își va face datoria. Regimul nu acceptă să piardă.

Transformând Republica Moldova într-o zonă offshore, într-o spălătorie a banilor criminali din întreaga lume, scapi de exigențe europene, nu mai ai de dat socoteală pentru încălcarea drepturilor omului și a normelor democratice, iar pe moldovenii plecați (tot mai mulți!) îi înlocuiești cu forță de muncă ieftină din Orient sau cu „amărâți” din imensul spațiu post-sovietic!

Ca să evite acest coșmar, Republica Moldova are nevoie de o legislație care să-i oprească pe politicienii certați cu legea să ocupe posturi în aparatul de stat, în caz contrar ne vom trezi în Parlament cu indivizi condamnați penal, de felul lui Șor, posesori de averi ilicite, care manipulează cu succes comunitățile locale. În România inițiativa „Fără penali în funcții publice!”, promovată nu doar de politicieni, ci și de scriitori, actori, interpreți etc., a adunat deja 450.000 de semnături – semn că oamenii sunt sensibili la criteriul moral în politică. O mișcare populară similară ar oferi și Republicii Moldova șansa unei schimbări a clasei conducătoare, ar ridica o barieră în calea corupției și a tranzacționismului politic odios.

Însă nu aceasta este preocuparea PD-ului și a lui Plahotniuc, ci diminuarea protestelor antiguvernamentale, descurajarea activităților în teritoriu ale Mișcării de Rezistență Națională Acum, care adună partide din opoziție, structuri ale societății civile, personalități ale vieții publice. Partidul Democrat a preluat tactica regimurilor autoritare: organizează contramanifestații – ba îl trimite la înaintare pe Shor cu detașamentele sale de pensionari (mai mult sau mai puțin închipuiți), ba mobilizează tot felul de indivizi dubioși, cum s-a văzut la Ungheni și Soroca, pretinși simpatizanți PD, care clamează lozinci defăimătoare la adresa Opoziției și în general împotriva cetățenilor care denunță fărădelegile puterii.

Au mai venit și niște grupuri de sportivi, animați brusc de un fel de freamăt civic, ca să-i blameze în preajma sediilor PAS și PPDA pe liderii acestor partide care au criticat ideea construirii Arenei Chișinău. Doar că sportivii au fost prost informați. Partidele de opoziție nu se opun dezvoltării sportului în Moldova, ci fraudării banilor publici sub diverse pretexte populiste, cum este și preconizatul stadion de lângă comuna Stăuceni.

Aceste contramanifestații, care încing climatul și așa destul de tensionat din Moldova, pot avea urmări periculoase. PD și-a făcut mult timp un titlu de glorie din faptul că reprezintă tradiția, forța echilibrată, pilonul stabilității. Să ni-l amintim pe infatigabilul și imperturbabilul Marian Lupu, care era mereu scos în față ca să ne spună că într-o țară sfâșiată de extreme politice – unioniști și socialiști/comuniști – Partidul Democrat se situează la mijloc, prin calm, răbdare și dialog. N-a mai rămas nimic din această mimată „înțelepciune”. PD și-a dat iluzoria stabilitate pe diversiune sinceră, cum s-ar zice, pentru a-și păstra puterea și a-și intimida adversarii.

Ne-aducem bine aminte că provocatorii, spărgătorii de grevă, ziși „titușki”, ai fostului președinte ucrainean Ianukovici, aveau același stil isteric, pentru că apărau o cauză falsă. În spatele acestor contramanifestații se ascunde disperarea patronilor, care și-au epuizat câmpul legal de manevră, capacitatea de a convinge cu bună-credință. Tot ce le rămâne e violența. Adică un drum fără întoarcere. Sperăm totuși să nu se ajungă acolo.

Ce face în această perioadă, când legile sunt votate pe șest și populația e revoltată, prezidentul Dodon, cel care relatează pe Facebook despre chefurile și vacanțele sale? Dodon a spus că nu știe încă dacă va promulga legile de „înălbire” a banilor murdari votate în Parlament, se va gândi, va analiza profund. Cel mai probabil, Dodon speră la o nouă suspendare de 5 minute, interval în care legile să fie promulgate de Candu sau Filip, în așa fel ca socialistul nr. 1 al Moldovei să-și păstreze fața de opozant (deși nimeni nu mai crede în asta).

Și pentru a produce și alte știri, Dodon împarte decorații fanilor săi – ultimul val de medalii și mențiuni a vizat o seamă de fețe bisericești cu simpatii pro-ruse. Și, de asemenea, cimentează prietenia moldo-rusă prin gesturi simbolice, cum e monumentul pe care tocmai l-a inaugurat la Volgodonsk, regiunea Rostov, înfățișându-i pe Dimitrie Cantemir și Petru cel Mare.

Monumentul este deopotrivă un scandal artistic și o insultă politică. Dimitrie Cantemir, care apare ca un pitic în preajma uriașului Petru I, ține în mână un imens strugure de poamă – imaginea emblematică a moldoveanului în Uniunea Sovietică. Țarul Petru are o cupă din care, pesemne, va bea vin moldovenesc. Dodon se laudă că a pus piatra de temelie a acestui ansamblu sculptural, însă stilul kitsch al lucrării demonstrează că socialistul nu are nici gust artistic și nici nu cunoaște anvergura intelectuală a lui Dimitrie Cantemir. Dacă ar cerceta, s-ar putea recunoaște într-unul dintre personajele alegorice din Istoria ieroglifică – opul marelui nostru cărturar și om politic din Epoca luminilor.

S-au făcut mai multe comentarii acide pe seama „ctitoriei” lui Dodon. Unii au zis că socialistul ar putea să nu mai facă nimic de-acum încolo, cum nu s-a ostenit nici până acum cu prerogativele sale, când a fost vorba să se opună statului captiv. În schimb, va rămâne în cronica timpului cu această monstruozitate de la Volgodonsk – un monument al servilismului pro-rus și al lipsei de demnitate națională. Și nici măcar o altă suspendare de cinci minute nu-l va salva de ridicol.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG