Iată că a venit mult aşteptatul moment, stimaţi prieteni. Ieri ANRE a adoptat tariful nou pentru gazele naturale, acesta a săltat halucinant de la 4,6 lei la 10,26! Să nu uităm şi de TVA, deci, cu TVA, preţul va fi de vreo 11 lei pentru un metru cub.
Mă aşteptam să avem un preţ de 8 sau 9 lei, dar cel de 10,26 m-a cam luat prin surprindere. O fi ANRE un apărător al intereselor consumatorilor, cum cred unii, dar mai adevărat e că ANRE e mereu între consumator şi furnizor, ba chiar se uită spre guvernare. Acum ANRE a acceptat ce i s-a propus. Mai departe ce face consumatorul din RM cu acest tarif uriaş?
Păi, urmează guvernul să acorde compensaţii pentru familiile sărace şi în funcţie de volumul de gaze consumat. De cum ne-a năucit ANRE cu noul tarif, a venit cu explicaţii, la TVR Moldova, Dan Perciun, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru protecţie socială. Acesta a spus că se va mări ajutorul pentru perioada rece a anului, iar de acest ajutor vor beneficia mai mulţi, şi totodată se vor da compensaţii mai mari pentru primii 50 de metri cubi folosiţi, iar pentru ceilalţi compensaţia va fi mai mică. Mai multe detalii ne va oferi azi guvernul, dar câteva lucruri pot fi spuse deja acum.
Va fi greu, şi va fi greu şi pentru familiile care nu pot fi considerate nevoiaşe. Să luăm de pildă o familie cu doi copii, în care salariile părinţilor ating 20 de mii de lei. O asemenea familie nu e considerată la noi săracă şi nu prea are parte de ajutoare pentru sezonul rece. Să admitem că pentru primii 50 de metri cubi consumaţi va fi o compensaţie substanţială, dar o asemenea familie poate consuma 200-250 de metri cubi într-o lună rece şi oricum va trebui să plătească o sumă mare, iar bunăstarea nu va mai fi cea de până la decizia ANRE. Toţi vom trăi mai greu, asta e de domeniul evidenţei. Nu vorbesc acum despre cât de justificat e noul tarif, dar moldovenii nu au salariile europenilor şi va fi mai complicat.
Dan Perciun a mai spus că deocamdată, în această iarnă, autorităţile nu vor avea timpul necesar ca să afle starea materială concretă a fiecărei familii, dar că la anul informaţiile necesare vor fi adunate. Sper să le reuşească măcar la anul. Dar ajutate ar trebui nu doar familiile sărace, ci şi acelea care, nefiind sărace, nu sunt nici foarte bogate. Asta mi se pare de domeniul evidenţei. Asta dacă nu vrem să adâncim şi mai mult sărăcia.