Linkuri accesibilitate

„Libertate de exprimare au și inculpații”. Procuratura răspunde criticilor lui Platon și Morari


Raportul de marți al procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a vorbit la împlinirea unui an de mandat și a spus că a depus eforturi mari pentru a întări independența procuraturii, a combate corupția și așa mai departe, acest raport a fost urmat de mai multe critici. Au venit și din partea unui rival al lui Stoianoglo ca fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, dar și din partea lui Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri pe care Stoianoglo l-a ajutat să iasă din închisoare, astă vară, pe motiv că dosarul de crime financiare al acestuia fusese fabricat de fosta putere în frunte cu Vlad Plahotniuc.

„Libertate de exprimare au și inculpații”. Procuratura răspunde criticilor lui Platon și Morari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a prezentat presei ceea ce el a numit „un raport paralel” al activității procurorului general. Între altele, Morari i-a reproșat lui Alexandr Stoianoglo că ar conduce ineficient instituția și că nu ar fi interesat, de facto, de investigarea fraudei bancare. Șeful suspendat de la Anticorupție l-a mai acuzat pe Stoianoglo că ar ezita să ceară clar Interpolului căutarea internațională a fostului lider democrat, fugarul Vladimir Plahotniuc:

„Am fost acuzat, atât de președintele Dodon, cât și de procurorul general Stoianoglo, precum că am comis încălcări la anunțarea în căutare a cetățeanului respectiv. Necătând la trecerea unui an de zile, nici Stoianoglo nu prea a reușit și nu are o explicație de ce Plahotniuc Vladimir nu a fost anunțat în căutare prin intermediul Interpol. Personal consider că prin declarațiile abrupte ale procurorului general privind vinovăția persoanei în comiterea unei fapte se aduce atingere gravă prezumției nevinovăției. Acest lucru, în viziunea mea, a stârnit întrebări la Interpol privind căutarea internațională a acestei persoane.”

Viorel Morari
Viorel Morari

După numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din poziția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale: unul pentru abuz de serviciu și altul pentru îmbogățire ilicită. Tot atunci, au fost puși sub urmărire penală și alți procurori care în trecut au fost implicați la investigarea fraudei bancare. Printre cei vizaţi sunt Andrei Baeşu care a instrumentat dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, şi Adriana Beţişor devenită vedeta știrilor când ancheta dosarul ex-premierului Vlad Filat şi cel al lui Ilan Şor. În vara acestui an, Morari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul privind presupusa îmbogățire ilicită. El a susținut mereu că este anchetat pentru că ar fi decis să repornească dosarul privind finanțarea din străinătate a PSRM. Viorel Morari a lansat astăzi săgeți și spre omul de afaceri Veaceslav Platon, lăsând să se înțeleagă că acesta ar avea o relație amicală cu procurorul general Stoianoglo, invocând două argumente:

„Prima se referă la faptul că Alexandr Stoianoglo împreună cu Veaceslav Platon au fost unii din puținii deputați care au votat împotriva lichidării instanțelor judecătorești economice. Al doilea indicator se referă la faptul că Stoianoglo Alexandr în procesul de audiere a lui Platon se salută cu acesta amical.”

Într-o scrisoare adresată Delegației Uniunii Europene la Chișinău și retrimisă presei, omul de afaceri Veaceslav Platon a acuzat și el Procuratura generală că ar bate pasul pe loc în investigarea unui alt dosar de rezonanță acreditat în presă cu denumirea „Laundromatul rusesc”. Platon s-a declarat disponibil să ofere suportul necesar organelor de anchetă din mai multe țări europene și să fie audiat în orice calitate – de învinuit, martor sau victimă.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicare în devalizarea fostei Bănci de Economii. El a declarat în repetate rânduri că este victima persecutării puse la cale de Plahotniuc. În luna iunie curent a fost eliberat, după patru ani de detenție, în baza unui demers de suspendare a pedepsei semnat de procurorul general, care a confirmat astfel că vinovăția lui Platon nu a fost probată.

Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

La scurt timp după ieșirea publică a fostului șef Anticorupție, Viorel Morari, și publicarea scrisorii adresate de Veaceslav Platon oficialilor din UE, Procuratura Generală a intervenit cu un comentariu scurt în care spune că: „Libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaților, inclusiv lui Veaceslav Platon și Viorel Morari”. În comentariul procuraturii se menționează că instituția va continua să depună eforturi pentru investigarea dosarelor în care cei doi figurează, respectându-le, concomitent, toate drepturile procesuale.

Trecând peste ping-pongul declarațiilor în jurul activității Procuraturii Generale, mai multe ONG-uri anticorupție care au analizat activitatea actualului procuror șef au conchis că instituția pe care o conduce Alexandr Stoianoglo ar gestiona în continuare cu lacune dosarele de rezonanță. Și asta pentru că cele mai notorii cauze, „frauda bancară” și „laundromatul rusesc”, nu au avansat prea mult, iar renunțarea la învinuire în cazul fostului deputat Veaceslav Platon nu a făcut decât să ridice mai multe semne de întrebare privind independența Procuraturii Generale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG