Aceasta contestă în stradă, de o lună, rezultatele controversate ale alegerilor prezidențiale din 9 august. Autoritățile l-au declarat câștigător pe Alexandr Lukașenka aflat la putere de 26 de ani, dar opoziția spune că alegerile au fost falsificate.
În timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk, Lukașenka nu cedează, iar forțele de securitate și-au concentrat atenția în ultimele zile pe neutralizarea liderilor protestelor.
„Libertate pentru Belarus”, „Alegeri libere şi corecte”, „Stop represiunilor politice şi violenţei în Belarus” acestea au fost lozincile cu care au participat la protest activişti de la mai multe organizații neguvernamentale, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic. Activiştii civici au protestat împotriva reprimării demonstrațiilor paşnice din Belarus şi au condamnat abuzurile, inclusiv împotriva colegilor lor din societatea civilă.
Manifestanţii, între ei Ina Coşeru, coordonatoarea Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, au cerut eliberarea liderilor protestelor din Belarus, a tuturor deținuților politici și a manifestanților reținuți abuziv de forţele de ordine.
Ina Coşeru: „Au fost arestaţi şi colegii noştri din Belarus din Platforma Naţională din Belarus şi care la fel reprezintă Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic. Bineînțeles nu putem să fim indiferenți şi cerem eliberarea celor colegi ai noştri Irina Sukhiy, Andrey Yahorau şi Stanislava Husakova. Probabil astăzi vor fi reeţinuţi mai mulţi. Ştim cu se face acest lucru. Oamenii sunt arestaţi din propriile case, sunt sechestrate bunurile, laptopurile, suporturile informaţionale. Situaţia este foarte intimidatoare şi nu putem să fim indiferenți pentru că dacă vom fi vor urma mai multe arestări şi mai mult genocid care este aplicat de autorităţile Republicii Belarus.”
Juristul Alexandru Postică de la Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează alegerile din Moldova, condamnă, între altele, intimidările şi presiunile la care au fost supuși colegii observatori din Belarus, mulţi dintre care au fost hărţuiţi şi arestaţi doar pentru că au vrut să monitorizeze alegerile prezidențiale contestate de opoziţie și de sute de mii de belaruși.
Alexandru Postică: „Vedem că chiar dacă scrutinul s-a finalizat, cetăţenii din Republica Belarus continuă să conteste aceste alegeri având în vedere fraudele comise. Vedem că mitingurile care sunt organizate pe bună dreptate pot fi considerate voinţa poporului belarus. Noi pledăm pentru respectarea drepturilor civile de a protesta liber, fără a fi intimidaţi. Venim încă o dată să-i susţinem pe cei din Republica Belarus şi venim cu un mesaj către autorităţile din Belarsu să stopeze presiunile şi intimidările asupra voinţei poporului.”
Proteste similare în semn de solidaritate au avut loc astăzi concomitent şi la Ambasada Republicii Belarus din Tbilisi şi la cea din Kiev, la care au participat activiști din Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic, o structură de cooperare între organizațiile neguvernamentale.
Activiştii moldoveni au organizat un protest similar pe 13 august când în Belarus s-au extins protestele pașnice împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale de la 9 august, care l-au dat învingător pe președintele în exercițiu, Alexandr Lukașenka. Într-o declarație lăsată atunci la poarta ambasadei Republicii Belarus activiştii au cerut autorităţilor de la Minsk să oprească aplicarea excesivă a forței și a violenței împotriva protestatarilor, să elibereze imediat și necondiționat protestatarii arestați şi să înceapă negocierile cu liderii opoziţiei.
Ambasada Republicii Belarus din Moldova nu a reacționat la acel demers şi nici la proaspăta acțiune de protest.