Linkuri accesibilitate

Liderii mondiali, îndemnați să răspundă provocărilor AI


Semnatarii unui apel global susțin că vechea strategie „de a învăța din greșeli” în ce privește tehnologia nu mai ține pasul în vremea inteligenței artificiale.
Semnatarii unui apel global susțin că vechea strategie „de a învăța din greșeli” în ce privește tehnologia nu mai ține pasul în vremea inteligenței artificiale.

O scrisoare deschisă semnată de personalități precum miliardarul Richard Branson, nepotul lui J. Robert Oppenheimer și ex-secretarul general ONU Ban Ki-moon cere liderilor mondiali acțiuni și strategii pentru a răspunde mai multor riscuri, printre care și cele legate de inteligența artificială.

Semnatarii solicită liderilor mondiali să adopte o strategie de lungă durată și „o hotărâre de a rezolva problemele insolubile, nu doar de a le gestiona”, de rând cu „înțelepciunea de a lua decizii bazate pe dovezi științifice și rațiune și umilința de a-i asculta pe toți cei afectați”, potrivit CNBC.

„Lumea noastră se află într-un pericol grav. Avem în față un șir de amenințări care pun omenirea în pericol. Iar liderii noștri nu răspund cu înțelepciunea și promptitudinea necesară”, se menționează în scrisoare.

Mesaj susținut de mai multe organizații

În scrisoare sunt cerute o serie de acțiuni multilaterale urgente, printre care finanțarea tranziției de la combustibilii fosili, reluarea discuțiilor privind armele nucleare și construirea „guvernanței globale” necesare pentru a face din AI o forță destinată binelui comun.

Scrisoarea a fost publicată joi de The Elders, un ONG lansat de fostul președinte sud-african Nelson Mandela și Branson pentru a aborda problemele globale ale drepturilor omului și a susține pacea mondială. Mesajul este susținut și de Institutul Viitorul Vieții, ONG fondat de cosmologul MIT Max Tegmark și co-fondatorul Skype, Jaan Tallinn, ce își propune să orienteze tehnologia transformatoare, cum ar fi inteligența artificială, spre beneficiul omenirii, nu spre riscuri și pericole rezultate din folosirea ei ne-etică.

Tegmark susține că alături de The Elders, organizația sa a dorit să transmită mesajul că, deși nu este în sine ceva rău, tehnologia rămâne „un instrument” care ar putea duce la unele consecințe îngrozitoare, dacă este lăsată să avanseze rapid în mâinile unor oameni nepotriviți.

„Vechea strategie de orientare către utilizări bune (când vine vorba de noile tehnologii) a fost întotdeauna să învețe din greșeli. Noi am inventat focul, apoi am inventat stingătorul. Am inventat mașina, apoi am învățat din greșelile noastre și am inventat centura de siguranță și semafoarele și limitele de viteză”, a spus Tegmark pentru CNBC, într-un interviu.

„Dar când puterea tehnologiei depășește o etapă, strategia de a învăța din greșeli eșuează”, a adăugat el.

Scrisoarea apare înaintea Conferinței de Securitate de la Munchen, unde oficiali guvernamentali, lideri militari și diplomați vor discuta despre securitatea internațională, pe fondul escaladării conflictelor armate globale, inclusiv războaiele Rusia-Ucraina și Israel-Hamas. Tagmark va fi prezent la evenimentul din metropola bavareză pentru a susține mesajul scrisorii.

OpenAI merge mai departe

Compania OpenAI, care a creat ChatGPT, a lansat joi un instrument care permite generarea de imagini video în baza unor instrucțiuni sub formă de text, date de utilizator. Denumit „Sora” după termenul japonez pentru „cer”, acesta poate produce imagini video realiste cu durată de până la un minut, care se bazează pe instrucțiunile utilizatorului în materie de subiect și stil, transmite The Guardian.

Exemple de clipuri video create cu OpenAI Sora:

„Învățăm inteligența artificială (AI) să înțeleagă și să simuleze lumea fizică în mișcare, cu scopul de a antrena modele ce ajută oamenii să rezolve problemele ce solicită o interacțiune în lumea reală”, motivează OpenAI în mesajul publicat pe blogul companiei.

Instrumentul încă nu a fost lansat pentru public, aflându-se la faza de cercetare, cu scopul de a asigura garanții împotriva utilizării pentru „violență extremă, conținut sexual, imagini de ură, asemănări cu celebrități sau proprietatea intelectuală a altora”.

Instrumente similare au fost anunțate și de companiile Google și Meta.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG