După ce săptămâna trecută Parlamentul European a votat suspendarea ajutoarelor macrofinanciare pentru Moldova, acuzând lipsa progreselor în reformarea justiţiei și modul în care Curtea Suprema de Justiţie a anulat rezultatul alegerilor locale de la Chişinău, câştigate de pro-europeanul Andrei Năstase, guvernul Pavel Filip şi liderii Partidului Democrat au dat vina pe opoziţia pro-europeană, vorbind despre un vot al europarlamentarilor pe criterii ideologice şi acuzându-i pe liderii PAS, PPDA și PLDM că astfel vor fi lipsiţi de fonduri copiii din grădinițe şi școli. Astăzi a venit replica clară a Maiei Sandu, lidera PAS, a lui Andrei Năstase de la PPDA şi a lui Viorel Cibotaru de la PLDM.
Liderii opoziției de dreapta au numit „speculații” afirmațiile premierului Pavel Filip că sistarea ajutoarelor promise Chișinăului de Uniunea Europeană ar lovi, în primul rând, în copii și profesori. Maia Sandu a formulat întrebările pe care le-a generat comentariul premierului:
„Serios? Asta era destinația celor o sută de milioane de euro pe care le pierdem din cauza acestui regim iresponsabil?... De ce doar atunci când se pierd niște bani se vorbește despre destinația lor? De ce nu ne vorbește guvernul astăzi ce are de gând să facă cu banii pe care i-a obținut de la Banca Mondiala?”
Lidera PAS a menţionat că memorandumul de înţelegere privind acordarea asistenței macrofinanciare nu prevede expres în ce domenii urmau a fi alocaţi banii, lăsând la discreţia guvernului să gestioneze această asistenţă bugetară. Sandu a precizat însă că o guvernare responsabilă nu ar fi lăsat cheltuielile pentru alimentare copiilor în grădiniţe cu acoperirea incertă din contul unor fonduri din exterior, care nu era limpede dacă vor ajunge sau nu. Ea a spus că niciodată până acum asistenţa financiară oferită de europeni nu mergea pentru alimentare elevilor şi salariile profesorilor.
Liderii opoziţiei au respins acuzaţiile fruntaşilor PD precum că Parlamentul European a sistat asistența la insistența opoziţiei şi doar pentru ca PAS şi DA să aibă beneficii electorale în următoarele alegeri.
Ne întrebăm de când opoziţia e responsabilă de reforma justiţiei, sau poate opoziţia e de vină că a îndrăznit să participe la alegerile din Chişinău?...
„Ne întrebăm de când opoziţia e responsabilă de reforma justiţiei, sau poate opoziţia e de vină că a îndrăznit să participe la alegerile din Chişinău”, a spus Maia Sandu. Preşedinta PAS a mai precizat că rezoluţia legislativului european, care cere validarea scrutinului local, anularea sistemului mixt pentru parlamentare şi investigarea fraudei bancare, loveşte în toţi cetăţenii R. Moldova, pentru că îndepărtează ţara de UE.
Iar liderul PPDA Andrei Năstase a spus că blocarea asistenţei este o sentinţă dată guvernării pentru derapajele antidemocratice.
„Ceea ce deranjează această guvernare este schimbarea puterii sau alternanţa la putere. Iată de ce se vor opune cu rezistenţă, iată de ce această reacţie bolnăvicioasă a trioului Plahotniuc, Filip, Candu, dar şi a lui Leancă şi a altora care slujesc această guvernare.”
Cei trei fruntaţi ai PD, Vlad Plahotniuc, Pavel Filip şi Andrian Candu au spus, comentând decizia Parlamentului European, că e una politică şi a fost luată din dorinţa grupului parlamentar dominant din Parlamentul European, adică PPE, de a-şi ajuta electoral partenerii moldoveni, adică pe liderii opoziţiei de dreapta de la Chişinău. Duminică, în cadrul unei emisiune la postul Prime TV, speakerul Andrian Candu a pus din nou în responsabilitatea opoziţiei sistarea asistenţei macrofinanciare:
„În timpul cât se vota rezoluţia sau cu o zi înainte, doi lideri ai opoziţiei, Maia Sandu şi Andrei Năstase, s-au întâlnit toţi, inclusiv de la PPE, insistând să se voteze o astfel de rezoluţie… fără să conştientizeze că nu taxează guvernarea, ci o ţară întreagă. După aceste acţiuni aceşti indivizi nu merită să conducă ţara.”
Candu a mai dat asigurări că în ciuda loviturii „injuste”, cum a numit-o el, din partea europenilor, PD nu renunţă la proiectele demarate întrucât banii care nu mai vin din partea Uniunii Europene, vor fi compensați din încasări suplimentare la buget.
Preşedintele legislativului a mai sugerat că UE nici nu ar fi vrut să ofere aceşti bani într-un an electoral, motiv din care căuta diverse pretexte...
Preşedintele legislativului a mai sugerat că UE nici nu ar fi vrut să ofere aceşti bani într-un an electoral, motiv din care căuta diverse pretexte.
Candu a fost contrazis de ministrul de finanţe, Octavian Armaşu, care a declarat, tot duminică, la postul Canal 2, că până la invalidarea scrutinului din Chişinău, avea semne clare că banii vor ajunge în curând în bugetul de stat.
Liderii opoziției de dreapta au refuzat să comenteze dacă guvernarea într-adevăr se poate descurca fără asistenţa europeană şi nu au dorit să răspundă nici la întrebarea jurnaliștilor privind eventualele acţiuni pe care ar trebui să le întreprindă guvernarea urmare a deciziei PE.
Preşedinta PAS a condamnat însă, ceea ce a numit ea, atacurile lansate de guvernare în adresa UE.
Premierul Filip afirmase la finele săptămânii trecute că dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în justiția moldovenească, responsabilitatea e atât a guvernului, cât și a partenerilor europeni care au acordat asistenţa la realizarea reformelor în justiție.
Conferința de presă a celor trei lideri ai opoziţiei nu a trecut fără incidente. Un grup de cetăţeni despre care se relatează că ar fi simpatizanţi ai primarului de Orhei, Ilan Shor, au încercat, dar fără succes, să perturbe mersul conferinţei, scandând lozinci anti-Maia Sandu.
În dimineaţa zilei opoziţia de dreapta şi susţinători ai acesteia au pichetat Ministerul de Interne, iar ulterior primăria, după ce săptămâna trecută au organizat acţiuni similare la sediul parlamentului. Liderii opoziţiei au anunţat că asemenea manifestări vor continua, inclusiv în raioane, până pe 26 august, ziua în care urmează a fi convocat un protest de amploare în capitală.