Linkuri accesibilitate

Liderul opoziției armene a pierdut votul pentru funcția de premier (VIDEO)


Liderul opoziției armene a pierdut votul pentru funcția de premier
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Eșecul se datorează Partidului Republican de guvernământ, care a votat împotriva lui.

Nikol Pașinian, liderul protestelor din Armenia, a pierdut, marți, votul din Parlament pentru a deveni premier, 55 de deputați au votat împotriva lui, 45 l-au susținut. Deși era singurul candidat, lui Pașinian i-au lipsit opt voturi pentru majoritatea simplă de 53 de voturi în Parlamentul cu 105 mandate.

Parlamentul din Erevan, scorul votului pentru premier, 1 mai 2018
Parlamentul din Erevan, scorul votului pentru premier, 1 mai 2018

Eșecul a fost provocat de partidul Republican de guvernământ care a votat în bloc (așa cum anunțase de luni că va face) și a votat împotriva lui Pașinian. În timpul dezbaterii parlamentare, care a durat ore în șir, deputații republicani l-au acuzat pe Pașinian că ar fi un „aventurier”, că ar fi recrutat copii ca să-și avanseze agenda politică și că nu ar avea calitățile necesare pentru a conduce guvernul sau armata.

Manifestația de sprijin pentru Nikol Pașinian în fața Parlamentului de la Erevan, 1 mai 2018
Manifestația de sprijin pentru Nikol Pașinian în fața Parlamentului de la Erevan, 1 mai 2018

Inițial se credea că Pașinian se bucură de sprijinul întregii opoziții parlamentare și are 47 de voturi asigurate. Dar și în această situație, mai avea nevoie de sprijinul unor deputați din partea partidului Republican de guvernământ, care deține majoritatea parlamentară cu 58 de mandate.

Comentând votul, Nikol Pașinian a spus că partidul Republican a „declarat acum război poporului”.

Mii de oameni, la Erevan, au urmărit în direct dezbaterile din Parlament, 1 mai 2018
Mii de oameni, la Erevan, au urmărit în direct dezbaterile din Parlament, 1 mai 2018

Votul din Parlament a fost urmărit, în direct, de mii de persoane adunate la Erevan, în piața din fața Parlamentului. După eșecul din Parlament, Pașinian s-a alăturat protestatarilor, care scandau „Rușine! Rușine!”.

Săptămâna trecută, după 11 zile de proteste neîntrerupte, fostul președinte Serj Sarkisian a demisionat, pe 23 aprilie, dar interimar conducerea guvernului a rămas în mâinile Partidului Republican. În timpul ultimului mandat al lui Sarkisian ca președinte al țării a avut loc trecerea de la sistemul prezidențial la cel parlamentar, dar atunci, în 2015, Sarkisian lăsa de înțeles că nu va candida la funcția de premier după ce-și încheie mandatul de șef al statului. Faptul că s-a lăsat totuși ales premier de noul Parlament a declanșat protestele de la Erevan și actuala criză politică.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG