Linkuri accesibilitate

Liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au anunțat evacuări de civili peste graniță, în Rusia


Patrulă de frontieră ucraineană, 16 februarie 2022
Patrulă de frontieră ucraineană, 16 februarie 2022

Liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei au anunțat vineri evacuări de civili din cauza intensificării bombardamentelor peste linia de armistițiu.

Copiii, femeile și vârstnicii din Donețk și Luhansk ar urma să fie găzduiți peste graniță, în Rusia.

Agențiile rusești au relatat că președintele Vladimir Putin a dat personal instrucțiuni ca civilii să fie îngrijiți și hrăniți și l-a trimis în zonă pe ministrul situațiilor excepționale.

Vineri seară, separatiștii au anunțat că o mașină a explodat în fața principalei clădiri a administrației locale din Donețk, dar nimeni nu a fost rănit.

Atât separatiștii, cât și forțele ucrainene spun că bombardamentele peste linia de armistițiu din estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile, odată cu acutizarea tensiunilor politice dintre Kiev și Moscova.

Interfax a relatat că liderii separatiști au respins vineri o propunere a Ucrainei de convocare a unei ședințe de urgență a Grupului de Contact, calificând ideea drept „propagandă”.

Ucraina a declarat vineri, 18 februarie, că a înregistrat o creștere bruscă a numărului de încălcări ale încetării focului de către separatiștii susținuți de Rusia, în timp ce Statele Unite au avertizat că Moscova pregătește provocări pentru a justifica o invazie a vecinului său în zilele următoare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat creșterea bruscă a bombardamentelor peste linia care separă forțele guvernamentale și separatiștii drept o „mare provocare”, după ce o grădiniță ar fi fost lovită pe 17 februarie, rănind doi civili.

Ucraina se luptă cu separatiștii din estul țării din aprilie 2014, într-un conflict care a făcut cel puțin 13.200 de victime.

XS
SM
MD
LG