După furtul miliardului, vizitele oficialilor europeni la Chișinău s-au cam rărit, iar trecerea la sistemul electoral mixt nu a ajutat nici ea la refacerea punților. Astăzi s-a aflat totuși la Chișinău un ministru de externe european – anume Linas Linkevicius, al Lituaniei, dar declarațiile lui n-au avut nici pe departe entuziasmul și dulceața de altădată, fiind mai degrabă un rechizitoriu al greșelilor guvernării moldovene, urmat, totuși, de promisiunea că Bruxelles-ul încă este dispus s-o ajute să se îndrepte.
„Ne amintim că, acum câţiva ani, forţele care se declarau pro-europene au facilitat furtul miliardului din bugetul de stat şi acţiuni de corupţie foarte sonore”, a constatat fără menajamente ministrul de externe lituanian la o conferinţă de presă cu omologul său moldovean. Linas Linkevicius a subliniat că UE nu va tolera niciodată un asemenea comportament. „Aceste acţiuni nu au nimic în comun cu valorile europene”, a spus el, insistând că aceste fenomene inadmisibile trebuie combătute. „O să judecăm în continuare după fapte şi nu după sloganuri şi declaraţii”, a atenţionat diplomatul european.
El a precizat că de la Moldova se aşteaptă rezultate concrete şi tangibile în lupta împotriva corupţiei, în fortificarea instituţiilor democratice şi în alte domenii. „Vrem să vedem şi o anchetă a furturtului din sectorul bancar” şi „vrem să vedem o mass-media cu adevărat independentă şi imparțială” a mai spus ministrul de externe lituanian. Cu referire la recenta modificare a sistemului electoral, Linas Linkevicius şi-a exprimat regretul că recomandările Comisiei de la Veneţia „nu prea au fost luate în calcul”, contrar aşteptărilor UE.
În pofida tuturor acestor derapaje, UE, inclusiv Lituania, mai sunt dispuse să ajute Moldova, a promis diplomatul.
Diplomatul a mai spus că Lituania a realizat în ultimii ani în jur de 100 de proiecte în Republica Moldova. El a reconfirmat disponibilitatea ţării sale de a consilia şi asista în continuare Moldova în domenii ca administrația publică, sectorul fitosanitar, sectorul financiar-bancar şi lupta împotriva corupției ...
„Nu vom fi însă doar nişte observatori imparțiali. Vom fi pregătiţi să vă oferim asistenţă acolo unde va fi nevoie de ajutorul nostru. Ştim că asistenţa pe care o acordăm este valoroasă şi în domeniile în care vom crede că această asistenţă chiar poate prezenta o valoare, ne vom implica şi vom da o mână de ajutor.”
Diplomatul a mai spus că Lituania a realizat în ultimii ani în jur de 100 de proiecte în Republica Moldova. El a reconfirmat disponibilitatea ţării sale de a consilia şi asista în continuare Moldova în domenii ca administrația publică, sectorul fitosanitar, sectorul financiar-bancar şi lupta împotriva corupției.
Singura întrebare pe care au putut-o adresa jurnaliştii a vizat intenţia anunţată recent de Partidul Democrat de guvernământ de a introduce în Constituție sintagma „integrarea europeană” ca ţintă strategică a Republicii Moldova. „E la discreţia Republicii Moldova care prevederi să fie introduse în Constituţie”, a spus diplomatul lituanian. El a reiterat că UE va judeca însă după evoluţiile care se produc în Moldova şi progresele obţinute pe agenda de reforme, dar nicidecum după declaraţii sau sloganuri.
Ministrul de externe al Lituaniei a participat azi la Chişinău la o conferinţă despre mass-media din Republica Moldova, la care s-a vorbit mai mult despre propagandă şi măsuri de combatere a acesteia. Linas Linkevicius a spus, între altele, că lupta împotriva propagandei externe este importantă, dar că nu trebuie ignorată şi cea internă, atunci când media este monopolizată.
La acceaşi conferinţă, Ambasadorul SUA în Moldova James Pettit şi-a exprimat regretul că majoritatea holdingurilor media din Moldova rămân a fi concentrate în mâinile câtorva politicieni. „Aceste instituţii media reflectă poziţia şi interesele proprietarilor și nu informează populația despre cele mai importante evenimente”, a adăugat ambasadorul american. O democraţie puternică necesită o media independentă, iar pluralitatea surselor să nu fie afectată de interesele de business personale, a punctat James Pettit.