Linkuri accesibilitate

Lituania a prelungit până pe 15 septembrie starea de urgență


Nava Holmogori, ancorată în portul Sankt Petersburg, va transporta marfă către exclava rusă Kaliningrad pentru a contracara restricțiile privind tranzitul de marfă introduse de Lituania, 24 iunie 2022

Lituania a prelungit până pe 15 septembrie starea de urgență impusă ca reacție la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Starea de urgenţă permite controlul vehiculelor și persoanelor în regiunile de frontieră ale ţării. Totodată, include măsuri de protecţie a structurilor şi infrastructurii strategice, relatează agenția DPA.
Tensiunile dintre Lituania și Rusia au crescut semnificativ luna aceasta, după ce autoritățile de la Vilnius au decis să blocheze tranzitul prin țară a unor produse rusești, aflate sub sancțiunile internaționale, spre enclava rusă Kaliningrad. Pe 21 iunie, ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat la Ministerul rus de Externe unde i s-a spus că aceste măsuri sunt „inadmisibile” și ar putea atrage „represalii”, dacă nu sunt eliminate imediat. Lituania declară că nu face decât să respecte sancțiunile Uniunii Europene pentru anumite bunuri, restul tranzitului de mărfuri rusești spre Kalinigrad fiind liber.
Marți, optzeci de membri ai Parlamentului de la Vilnius au susţinut prelungirea stării de urgenţă la nivel național, în timp ce şapte au votat împotrivă şi 28 s-au abţinut.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, președinta parlamentului, a argumentat că „Federația Rusă își intensifică amenințările la adresa statelor care susțin Ucraina, contestând independența, integritatea teritorială, valorile și istoria acestora, și chiar punând la îndoială dreptul lor la existență”.

Oponenţii măsurii susţin că nu există motive pentru menţinerea stării de urgență la nivel național, ar fi suficient să fie impusă numai în zona de frontieră.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG