Linkuri accesibilitate

Ministrul Justiției vrea să fie examinați judecătorii CSJ care au decis mutarea dosarului Șor la Chișinău


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco în studioul Europei Libere, august 2021.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, va depune o sesizare la Inspecția Judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând examinarea acțiunilor și a comportamentului judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție care au permis, pe 20 august, mutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul, la Curtea de Apel Chișinău. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței CSM de marți, 21 septembrie, relatează IPN.

Potrivit ministrului, în sesizare sunt vizați judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus mutarea cauzei Șor. Litvinenco a argumentat că inițial au fost respinse toate obiecțiile legate de lipsa de imparțialitate a judecătorilor de la Cahul.

„Câteva zile după inventarea expresiei „existența unei suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul” (...) au pronunțat o soluție diametral opusă, care creează confuzii inclusiv un precedent periculos” a mai spus Litvinenco.

Tot însă pe 20 august, Curtea Supremă de Justiție a aprobat decizia Curții de Apel Cahul de a înlocui arestul preventiv împotriva lui Ilan Șor cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

Prima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului de la Cahul, a fost întreruptă deoarece unul din cei trei magistrați din complet s-a recuzat. O nouă ședință este programată pentru astăzi, 21 septembrie.

Tot în ședința CSM de marți s-a decis amânarea până pe 3 decembrie a Adunării Generale a Judecătorilor, stabilită pentru 1 octombrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG