Linkuri accesibilitate

Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.
Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.

Invazie în Ucraina/ Rușii presează în direcția capitalei, kievenii se pregătesc

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

Ucraina trece prin încă o noapte dramatică, după o zi de sâmbătă fără răsturnări de situație în invazia rusească începută joi. Toți ochii sunt pe capitala Kiev, unde autoritățile au înăsprit interdicțiile de circulație și au distribuit voluntarilor arme. Președintele Zelenski a fost activ pe rețele, arătând că se află la Kiev și nu se teme. El a cerut sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și ajutor militar sporit pentru Ucraina.

Rusia a spus că ar fi avut o pauză în ofensivă, începând de vineri după-masă, în așteptarea răspunsului ucrainean la o ofertă de negocieri, care a fost până la urmă negativ. Dar ministerul britanic al apărării, care evalueză zilnic situația, spune că de fapt forțele rusești au fost încetinite de propria logistică slabă și de rezistența ucraineană. Tot britanicii și-au exprimat dubii că Rusia ar fi cucerit un prim oraș mai mare, în sudul Ucrainei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. S-au făcut pași mari și spre unitate în chestiunea decuplării Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT, care ar putea veni în câteva zile. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.

01:22 27.2.2022

Statele Unite și aliații lor au declarat că impun o nouă rundă de sancțiuni ca răspuns la invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, inclusiv expulzarea unor bănci rusești din sistemul de plăți SWIFT. Decizia reprezintă o lovitură pentru comerțul și afacerile din Rusia. SWIFT este o rețea de mesagerie sigură care facilitează plățile transfrontaliere rapide, făcându-l un mecanism crucial pentru comerțul internațional.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că o propunere de deconectare a anumitor bănci rusești de la SWIFT și de înghețare a activelor Băncii Centrale a Federației Ruse a fost agreată cu Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada.

23:25 26.2.2022

Calea ferată ucraineană, „Ukrzaliznytsia”, a deconectat curentul electric la gara centrală din Kiev din cauza apropierii bombardamentelor, sâmbătă seara, înaintea unei noi nopți încordate.

„În prezent, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la stație din cauza bombardamentelor din apropierea stației. Pasagerii și personalul au fost evacuați într-un buncăr”, a declarat serviciul de presă al companiei pentru Interfax-Ucraina.

După terminarea bombardamentelor, se va relua alimentarea cu energie electrică, precum și plecarea trenurilor, a mai spus întreprinderea de cale ferată.

Ceva mai devreme, agenția UNIAN a relatat despre lupte în zona complexului rezidențial Manhattan City, situat la aproximativ doi kilometri de gara centrală din Kiev.

19:20 26.2.2022

Arme germane pentru Ucraina. Guvernul german a acceptat să livreze 1000 de aruncătoare de grenade antitanc (RPG) și 500 de rachete antiaeriene Stinger Ucrainei, într-o schimbare de politică, după ce Berlinul fusese criticat că refuză să pună la dispoziția Kievului arme letale, spre deosebire de alți aliați. Germania are o îndelungată politică de a nu livra arme letale spre zone de conflict, bazată pe experiența sa din al doilea război mondial. Anunțul german a venit după ce premierul Poloniei, Mateusz Morawieczki, a spus sâmbătă, într-o vizită la Berlin, că Germaniei ar trebui „să-i fie rușine” pentru că nu ajută destul Ucraina. Berlinul a permis de asemenea Estoniei să transfere Ucrainei armament din fosta RDG.

16:24 26.2.2022

Întăriri italiene la Kogălniceanu. Ministrul italian al apărării, Lorenzo Guerini, a spus că Italia trimite încă patru avioane de luptă în România, pentru întărirea flancului sud-estic NATO. Italienii aveau deja patru Eurofighter la aeroportul militar Mihail Kogălniceau, de lângă Constanța. Celelalte patru sosesc duminică. În ultimele câteva zile, armata Germaniei a trimis și ea șase avioane de luptă în România.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG