Linkuri accesibilitate

Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.
Tehnică militară rusă distrusă la Kiev, 26 februarie 2022.

Invazie în Ucraina/ Rușii presează în direcția capitalei, kievenii se pregătesc

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

Ucraina trece prin încă o noapte dramatică, după o zi de sâmbătă fără răsturnări de situație în invazia rusească începută joi. Toți ochii sunt pe capitala Kiev, unde autoritățile au înăsprit interdicțiile de circulație și au distribuit voluntarilor arme. Președintele Zelenski a fost activ pe rețele, arătând că se află la Kiev și nu se teme. El a cerut sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei și ajutor militar sporit pentru Ucraina.

Rusia a spus că ar fi avut o pauză în ofensivă, începând de vineri după-masă, în așteptarea răspunsului ucrainean la o ofertă de negocieri, care a fost până la urmă negativ. Dar ministerul britanic al apărării, care evalueză zilnic situația, spune că de fapt forțele rusești au fost încetinite de propria logistică slabă și de rezistența ucraineană. Tot britanicii și-au exprimat dubii că Rusia ar fi cucerit un prim oraș mai mare, în sudul Ucrainei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. S-au făcut pași mari și spre unitate în chestiunea decuplării Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT, care ar putea veni în câteva zile. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.

16:23 26.2.2022

Sprijin regal pentru Ucraina. Prințul William și soția sa Kate au publicat o rară luare de poziție geopolitică din partea familiei regale britanice, exprimându-și sprijnul pentru Ucraina.

Într-o postare pe Twitter, William și Kate spun că în octombrie 2020 l-au întâlnit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu soția, având ocazia să se familiarizeze cu speranțele și optimismul lor în privința viitorului Ucrainei. „Astăzi suntem alături de președinte și de întreg poporul ucrainean în lupta lor curajoasă pentru acel viitor”, spun William și Kate.

14:22 26.2.2022

Procurorul general al Cehiei, Igor Striz, a spus că declarațiile publice de sprijin pentru agresiunea rusească împotriva Ucrainei, făcute la demonstrații sau pe rețele, ca și exprimarea sprijinului pentru conducerea Rusiei, pot fi considerate în anumite împrejurări delicte penale și pedepsite cu până la 3 ani de închisoare. Declarația a venit după ce poliția cehă a arestat un grup de persoane venite la ambasada rusă să-și exprime sprijinul pentru invazia rusească din Ucraina. Sâmbătă, Cehia a interzis mai multe site-uri cunoscute pentru diseminarea informațiilor false favorabile Kremlinului. Cehia și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, a trimis trenuri să aducă refugiați ucraineni din Polonia și a anunțat trimiterea de armament pentru armata ucraineană.

14:15 26.2.2022

În cadrul Centrului de plasament pentru refugiați deschis la Moldexpo au fost cazate până în prezent peste 400 de persoane, inclusiv 40 de copiii.

Beneficiarii instituției sunt preluați de la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene și transferați către Centru prin intermediul transportului organizat de autorități sau sunt direcționați spre Moldexpo prin intermediul reprezentanților misiunilor diplomatice.

Într-o postare publică, Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a precizat că „mii de ucrainieni sunt găzduiți de familii de moldoveni. (…) Sute de ucrainieni sunt plasați în centrele de plasament temporare pentru refugiați”.

Pe teritoriul centrului de plasament de la Moldexpo este amplasat şi un punct de colectare a donațiilor, unde sunt aduse produse alimentare, haine sau produse de igienă.

Centrul deschis la Moldexpo are o capacitate totală de 500 de locuri. În cazul în care locurile de cazare vor fi completate, refugiații ucraineni vor fi redirecționați către alte Centre, se arată într-un comunicat al Guvernului.

13:52 26.2.2022

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. „Suntem alături de Moldova și Georgia în apărarea suveranității și securității lor”, le-a spus Macron liderilor de la Chișinău și Tbilisi, în convorbiri telefonice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG