Ucraina vrea discuții, dar nu la Minsk
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins duminică propunerea Moscovei de discuții care să aibă loc în Belarus, spunând că Minskul este complice la invazie, dar a lăsat deschisă posibilitatea tratativelor, altundeva. Kremlinul spusese mai devreme că o delegație a sa se află deja la Homel, în Belarus, unde îi va aștepta pe oficialii ucraineni.
Trupele rusești au folosit pentru invadarea Ucrainei inclusiv teritoriul R. Belarus, vecina de la nord a Ucrainei. Un consilier al lui Zelenski a spus că delegația rusă a mers în Belarus știind prea bine că nu are niciun rost.
Armata ucraineană a distrus o rachetă lansată din Belarus asupra Kievului
Forțele armate ale Ucrainei au distrus o rachetă de croazieră lansată de pe teritoriul Belarusului, dintr-un avion de tip TU-22, având ca țintă Kievul, a declarat șeful armatei, Valeri Zalujnii. „Aceasta este încă o crimă de război a Federației Ruse și Belarusului”, a scris Zalujnii pe contul său de Facebook.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu poate fi vorba de niciun fel de tratative la Minsk sau alt oraș din Berarus. „Pot avea loc negocieri la Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau în altă parte, de unde nu zboară rachete spre Ucraina”, a precizat el.
Agenția ONU pentru refugiați: Mai mult de 360.000 de ucraineni s-au refugiat în țările vecine
Agenția ONU pentru refugiați și-a actualizat duminică cifrele, anunțând că din Ucraina au fugit din cauza invaziei rusești cam 368.000 de oameni, iar numărul lor crește vertiginos. Cel mai mare flux primește dintre țările vecine Ucrainei Polonia. Oamenii trec cu miile granița și spre Moldova, România, Slovacia și Ungaria.
În general, refugiații sunt femei, copii și bătrâni. Conducerea de la Kiev a interzis bărbaților apți de luptă (18-60 de ani) să iasă din țară. La unele puncte de frontieră, de pildă la Medyka, la granița cu Polonia, stau la coadă bărbați care revin în Ucraina, ca să-și apere țara.
Tot mai multe țări europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești
Finlanda a anunțat că își va închide spațiul aerian ca măsură la invazia rusă în Ucraina. Până acum au procedat la fel Marea Britanie, Polonia, Bulgaria, Cehia, România, înterzicând zborurile avioanelor rusești prin spațiul lor aerian. La această decizie s-au alăturat Lituania, Letonia și Estonia, în timp ce Germania a spus că pregătește o acțiune similară.
Operatorul german Lufthansa a anunțat, în noaptea zilei de 27 februarie, că încetează până pe data de 7 martie cursele din/ spre Rusia, posibil în legătură cu închiderea totală a spațiului aerian al UE pentru avioanele rusești, precum și în legutură cu măsuri similare de răspuns pe care le-ar pregăti Moscova.
Avioanele ce se aflau în aer deasupra Rusiei sâmbătă noaptea au fost întoarse din drum în aeroporturile din care au decolat.