Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.
Un militar ucrainean inspectează resturile unui avion, Kiev, 25 februarie 2022.

Invazie în Ucraina, a patra zi | Kievul a acceptat discuții cu delegația rusă, lângă Pripiat

Partenerii occidentali măresc ajutorul militar, încurajați de rezistența ucraineană.

  • În a patra zi de invazie rusă în Ucraina, pe 27 februarie, se dau lupte în nordul, estul și sudul țării între Forțele Armate ale Ucrainei și armata rusă. Partea ucraineană relatează despre moartea a trei mii de militari ruși. Kremlinul nu spune nimic despre pierderile sale. Rusia folosește masiv avioane, rachete, tancuri, artilerie și alte arme grele. Sunt victime printre civili. Până acum, ofensiva terestră a armatei ruse întâmpină în toate direcțiile o rezistență acerbă din partea militarilor ucraineni.
  • A fost bombardat de ruși un depozit de petrol din apropierea Kievului, un cimitir de deșeuri radioactive, o conductă de gaz la Harkov. Autoritățile ucrainene au spus că nivelul radiației în afara unei zone reglementate nu a crescut.
  • Statele Unite și Uniunea Europeană s-au pronunțat pentru deconectarea anumitor bănci rusești de la SWIFT și pentru înghețarea a activelor Băncii Centrale a Federației Ruse.
  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe președinții Moldovei și Georgiei de sprijinul Parisului „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”, a anunțat sâmbătă Palatul Elysee. Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite laudă Moldova pentru primirea refugiaților din Ucraina.
  • Statele Unite, Olanda, Belgia, Franța, Germania și alte țări vestice au anunțat livrări suplimentare de arme către Ucraina. Tot mai multe țări, inclusiv România, au emis interdicții de folosire a spațiului lor aerian de Rusia.
12:44 27.2.2022

Patriarhul Chiril: „Forțele răului” în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Chiril. 20 noiembrie 2021
Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Chiril. 20 noiembrie 2021


Capul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a numit duminică pe adversarii Moscovei din Ucraina „forțele răului”, în vreme ce invazia rusească din țara vecină intra în ziua a patra. „Să ferească Dumnezeu ca actuala situație politică din Ucraina frățească să aibă ca scop dominația forțelor răului, care au luptat întodeauna împotriva unității Rusiei și Bisericii Ruse”, a spus Chiril, într-o adresare către credincioși.

13:29 27.2.2022

Volodimir Zelenski cere judecarea Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara lui a depus o cerere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție (ICJ). „Rusia trebuie să dea socoteală pentru manipularea noțiunii de genocid în scopul justificării agresiunii. Cerem o decizie urgentă care să ordone Rusiei încetarea imediată a activității militare și așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare”, a scris Zelenski pe Twitter. Între timp, procurorul general al Ucrainei l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „principal criminal de război al secolului XXI”.

14:55 27.2.2022

Șeful administrației regiunii Harkov spune că ucrainenii controlează orașul

Harkovul a revenit sub controlul forțelor armate ucrainene, spune șeful administrației regiunii, Oleg Sinegubov, după ce dimineața militari ruși au pătruns până în centrul urbei.

„Inamicul rus este demoralizat - în mijlocul drumului în Harkov stă tehnica militară rusă, iar grupuri de miliari ruși se predau”, a scris el pe canalul său de Telegram.

15:05 27.2.2022

Solidari cu Ucraina

În a patra zi a invaziei ruse, știrile despre solidaritatea internațională cu Ucraina curg non-stop.

  • Italia transferă guvernului ucrainean 110 milioane de euro „în semn de solidaritate și sprijin” (premierul Luigi Di Maio);
  • România trimite Ucrainei ajutoare militare în valoare de 3 milioane de euro, pune la dispoziție 10 spitale militare;
  • Compania națională de cale ferată germană, Deutsche Bahn, oferă de azi călătorii gratuite refugiaților ucraineni venind din Polonia;
  • Portugalia s-a alăturat altor aliați occidentali, trimițând echipament militar în Ucraina: veste, căști, ochelari cu vedere pe timp de noapte, grenade și muniție de diferite calibre;
  • Grecia trimite cu două avioane C-130, prin Polonia, „materiale de apărare”, ca răspuns la o cerere a guvernului de la Kiev. Tot duminică, Atena trimite ajutoare umanitare ucrainenilor;
  • Cehia a promis să trimită noi materiale militare în Ucraina, pe lângă cele în valoare de 8 milioane de euro aprobate în primele ore după invazia rusească. Cehia transportă gratuit refugiați ucraineni din Polonia. Mulți dintre ei sunt cazați gratuit în hoteluri.
  • La Berlin a avut loc duminică probabil cea mai mare demonstrație publică de solidaritate cu Ucraina de la începutul invaziei. Poliția a spus că au fost cel puțin 100.000 de oameni, organizatorii au vorbit de o jumătate de milion.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG