Linkuri accesibilitate

Cel puțin 18 morți la Bilhorod-Dnistrovski și într-o stațiune de pe litoralul ucrainean după un atac rusesc cu rachete


Un bloc de locuit din orașul ucrainean Bilhorod-Dnistrovski, regiunea Odesa, a fost lovit de rachete rusești, 1 iulie 2022

Mai multe rachete rusești au lovit vineri, 1 iulie, un bloc de locuințe din orașul ucrainean Bilhorod-Dnistrovski, la 35 de kilometri de granița cu Republica Moldova, și o stațiune de odihnă din regiune, ucigând cel puțin 18 oameni, doi dintre ei copii, și rănind alte câteva zeci, au anunțat autoritățile de la Kiev.

Un bloc cu nouă etaje din Bilhorod-Dnistrovski a fost lovit de o rachetă în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1:00, potrivit ministerului ucrainean al situațiilor de urgență. Atacul a provocat un incendiu în clădirea unui magazin alăturat.

Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odesa, a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că o operațiune de salvare este în desfășurare, pentru că există oameni sub dărâmături, după ce o parte a clădirii s-a prăbușit ucigând aici 14 persoane.

O altă rachetă a lovit o stațiune de pe litoralul de la Marea Neagră, ucigând cel puțin trei oameni, între care un copil, și rănind încă o persoană, a spus Bratciuk, citat de Reuters.

Detaliile incidentului nu au putut fi confirmate deocamdată în mod independent.

Mii de civili au fost uciși după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce Ucraina spune că este un război de agresiune neprovocat. Moscova neagă că ar avea ca țintă populația civilă și spune că atacă doar infrastructura militară ucraineană.

„O țară teroristă ne omoară oamenii. Ca ripostă le pierderile de pe câmpul de luptă ei se războiesc cu civilii”, a declarat Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev.

Atacurile asupra regiunii Odesa au survenit după ce Rusia a declarat, cu o zi mai devreme, că a decis să se retragă de pe Insula Șerpilor într-un „gest de bunăvoință”, pentru a arăta că Moscova nu împiedică eforturile ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul cerealelor din Ucraina către piețele internaționale.

Ucraina a susține că a alungat forțele ruse de pe Insula Șerpilor Mării Negre după un atac cu artilerie și rachete, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit pe 30 iunie o victorie strategică.

„Nu ne garantează încă securitatea. Încă nu garantează că inamicul nu se va întoarce", a spus Zelenski în mesajul său video nocturn. Dar, a continuat el, alungarea lor de pe Insula Șerpilor „limitează semnificativ acțiunile ocupanților”. „Pas cu pas, îi vom respinge înapoi de pe marea noastră, de pe pământul nostru și de pe cerul nostru”, a spus liderul ucrainean.

În bătălia pentru Donbas, forțele ucrainene rezistă cu greu în orașul Lisiciansk, un punct strategic. Artileria rusă a bombardat pozițiile ucrainene, în timp ce infanteria rusă s-a apropiat din mai multe direcții, a declarat guvernatorul regional Serhi Gaidai la televiziunea ucraineană.

Președintele Zelenski a spus că „superioritatea puterii de foc a ocupanților este încă foarte evidentă”. „Pur și simplu și-au adus toate rezervele pentru a ne lovi”, a mai declarat el.

Cu forțele sale terestre concentrate în regiunea industrială de est a Ucrainei, Donbas, Rusia a dublat numărul loviturilor cu rachete în restul Ucrainei în ultimele două săptămâni. Dar autoritățile ucrainene spun că, în mai mult de jumătate din atacuri, Rusia ar folosi rachete vechi, din epoca sovietică, care sunt mai puțin precise.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG