Linkuri accesibilitate

Loviturile rusești în Ucraina au întrerupt livrările de curent electric către R. Moldova


Pompieri, stingând un incendiu la o stație electrică din apropiere de Kiev. Rachetele rusești au lovit pe 10 octombrie mai multe obiective esențiale ale infrastructurii ucrainene, inclusiv generatoare și stații electrice.
Pompieri, stingând un incendiu la o stație electrică din apropiere de Kiev. Rachetele rusești au lovit pe 10 octombrie mai multe obiective esențiale ale infrastructurii ucrainene, inclusiv generatoare și stații electrice.

Loviturile cu rachetă rusești asupra Ucrainei au dus la sistarea livrărilor ucrainene de energie electrică pentru Republica Moldova, care acopereau peste 30% din consum, dar autoritățile au găsit deja o soluție temporară.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe 11 octombrie.

Într-o postare pe Telegram, Spînu a spus că distrugerile provocate de „bombardamentele teroriste rusești” în Ucraina au făcut ca livrările de curent către R. Moldova să fie întrerupte la ora 3 dimineața.

Timp de 24 de ore de la sistare, deficitul este acoperit de livrări ale centralei electrice de la Cuciurgan, MGRES, a mai spus Spînu, explicând că centrala din stânga Nistrului controlată de autoritățile transnistrene primește mai multe gaze de la MoldovaGaz pentru producția de energie electrică.

Vicepremierul moldovean a mai spus că autoritățile sunt în căutare de curent la un preț optim și că poartă discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană. Alte detalii sunt așteptate la o conferință de presă anunțată de președinta Maia Sandu pentru ziua de 11 octombrie.

Rusia a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei pe 10 octombrie, răzbunându-se pentru distrugerea parțială a podului Kerci către Crimeea cu câteva zile mai devreme, pentru care dă vina pe forțele ucrainene. Autoritățile de la Kiev spun că loviturile rusești descrise drept „teroriste” au ucis cel puțin 14 oameni și au rănit aproape o sută.

Autoritățile de la Chișinău și-au alăturat vocea altor țări care au condamnat atacurile rusești la Consiliul de Securitate ONU, pe 10 octombrie. Președinta Maia Sandu a spus că „brutalitatea, teroarea și moartea civililor inocenți” trebuie să se oprească „imediat”.

Kievul a anunțat printr-un comunicat al Ministerului Energiei că rachetele rusești au lovit obiective esențiale de infrastructură, inclusiv generatoare și stații electrice. În consecință, Ucraina a oprit exporturile de electricitate pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic.

„Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizare către UE, precum și prin linii separate către Moldova și Polonia, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a susținut stabilitatea sistemului energetic European”, se arată în comunicat.

Ucraina și-a debranșat sistemul de rețele electrice de la cel al CSI cu puțin timp înainte de invazia rusească din 24 februarie, iar din luna martie și-a sincronizat rețeaua cu cea europeană. Debranșarea a implicat automat și R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG