Linkuri accesibilitate

Lumea șocată de asaltul suporterilor lui Trump asupra Congresului de la Washington


Oficiali internaționali și-au exprimat șocul, dar unii și satisfacția, în urma asaltului de miercuri al suporterilor lui Donald Trump asupra clădirii Congresului Statelor Unite în efortul lor de a schimba rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie câștigate de Joe Biden. Al. Eftode prezintă în rezumat principalele reacții adunate de agenția Reuters:

Oficiali din Rusia și China au comparat evenimentele de la Washington cu protestele din Ucraina și Hong Kong, iar președintele iranian a spus că au demonstrat cât de slabe sunt democrațiile occidentale, relatează Reuters.

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

„Din DC (Washington) vin imagini de tip Maidan”, a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al Rusiei la Națiunile Unite, Dmitri Polianskii. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a postat comentariul unui jurnalist american, care a scris: „Statele Unite nu vor mai fi niciodată în stare să spună lumii că sunt etalonul democrației”.

Un oficial chinez a comparat luarea cu asalt a clădirii Congresului american cu protestele de anul trecut ale activiștilor pro-democrație din Hong-Kong, dar a subliniat că nimeni nu a murit când protestatarii au ocupat clădirea legislativului din orașul condus de China. Patru oameni au murit în violențele de la Washington, potrivit poliției. „Ne dorim ca poporul american să se poată bucura de pace, stabilitate și securitate cât mai curând posibil”, a mai spus, la un briefing, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe, Hua Chunying.

„Ceea ce s-a întâmplat în America a arătat ce este un eșec al democrației occidentale... Un populist a stricat reputația acestei țări”, a declarat într-un discurs televizat președintele Iranului, Hassan Rouhani.

Ministrul german de externe, Heiko Maas
Ministrul german de externe, Heiko Maas

Alt gen de reacții au venit din partea aliaților Statelor Unite. Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a spus că inamici democrației sunt încântați la vederea scenelor violente de la Washington. „Trump și suporterii săi trebuie să accepte odată decizia alegătorilor americani și să înceteze călcarea în picioare a democrației”, a scris Maas pe Twitter.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Washington nu este american, în mod cert”, a spus într-un mesaj video pe Twitter președintele francez, Emmanuel Macron. „Credem în tăria democrațiilor noastre. Credem în tăria democrației americane”, a mai spus Macron, vorbind în engleză.

Premierul britanic Boris Johnson (un aliat al președintelui Trump în trecut) a spus că evenimentele de la Washington sunt „revoltătoare”. „Statele Unite sunt simbolul democrației în lume și este important ca tranziția de la o administrație la alta să fie pașnică”, a scris Johnson pe Twitter.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a spus printr-un purtător de cuvânt că este „întristat” de scenele petrecute la clădirea Congresului. „În asemenea circumstanțe, este important ca liderii politici să-și convingă susținătorii de necesitatea abținerii de la violențe și respectării statului de drept”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a vorbit despre „scene șocante” în timpul protestelor violente de la Washington și a spus că rezultatele alegerilor democratice în Statele Unite trebuie respectate.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat șocul la vederea celor întâmplate la Washington. „Congresul Statelor Unite este un templu al democrației... Avem încredere că Statele Unite vor asigura transferul pașnic al puterii către Joe Biden”, a scris pe Twitter Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat încrederea în robustețea instituțiilor și democrației americane și a spus că este nerăbdătoare să înceapă colaborarea cu Biden ca nou președinte al Statelor Unite.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG