Linkuri accesibilitate

Lungul drum al moldovenilor din străinătate către carantina de-acasă


180 de cetăţeni moldoveni din Marea Britanie au revenit luni în R. Moldova cu o cursă charter agreată, printr-un acord, de Autoritatea Aeronautică Civilă.

Reprezentantul Serviciului de presă al Ministerului de Externe, Sergiu Corcodel, a precizat anterior că este vorba în special de studenţi care în imposibilitatea de a reveni acasă din cauza restricțiilor de circulație au solicitat Ambasadei R. Moldova în Marea Britanie să fie repatriați. Pe reţelele de socializare s-a vehiculat că biletele ar fi costat în jur de 300 de lire.

Lungul drum al moldovenilor către casă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct



Potrivit Ministerului Sănătăţii, toate persoanele au fost verificate pe Aeroportul Chişinău şi plasate în autoizolare la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie.

Autoritatea Aeronautică Civilă a recepţionat pentru zilele următoare încă două solicitări de curse charter, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Irina Bodolica:

„Pe 25 martie – Londra - Chişinău, iar pe 26 martie Chişinău-Istanbul-Chişinău. acestea urmează să fie autorizate şi de Comisia Naţională pentru situaţii excepţionale.”

Autoritatea Aeronautică Civilă spune că nu a obținut solicitări de a permite zboruri din Milano


Pe Facebook în cel mai popular grup al diasporei din Italia, cea mai afectată ţară din Europa, se vehiculează că s-ar organiza zboruri charter din Milano spre Chişinău, doritorii fiind îndemnați să se adreseze Consulatului care ar întocmi lista. Autoritatea Aeronautică Civilă spune că deocamdată nu a obținut astfel de solicitări de a permite zboruri din Milano.

Ministerul de Externe a emis luni un comunicat în care anunţă că ambasadele moldovene, fără a preciza din ce state, se confruntă cu un număr mare de cereri depuse de cetățeni ai R. Moldova care doresc să revină acasă, în pofida faptului că deplasările, atât pe cale aeriană cât și terestră, sunt tot mai limitate din cauza restricțiilor impuse de majoritatea statelor europene. Peste 450 de persoane blocate în Austria, Portugalia, Rusia, Ucraina şi Ungaria au fost ajutate săptămâna trecută să treacă frontiera şi să revină în ţară.

Potrivit ministerului de externe, şase cetățeni moldoveni rămân blocați pe teritoriul Ciprului, unde au obținut cazare temporară din partea autorităților locale, până la identificarea soluțiilor de revenire a acestora în R. Moldova. Autorităţile moldovene menține contactul cu 15 cetățeni plasați în carantină pe teritoriul României, se spune în comunicat.

R. Moldova a sistat în totalitate traficul aerian din 17 martie, cu excepţia zborurilor private sau speciale de tip charter pentru a permite autorităților moldovene, dar și altor state să-şi evacueze cetățenii din zonele afectate de noul Coronavirus. Vineri, 20 martie, o companie aeriană a fost amendată pentru încălcarea măsurilor antiepidemice. Compania a efectuat un zbor charter cu scopul de a reîntoarce cetățeni moldoveni aflați la odihnă în Egipt, dar a luat la bord şi doi cetăţeni ucraineni încălcând astfel restricţia de intrare în ţară a cetăţenilor străini. În replică, compania Fly One a spus că nu a fost responsabilă de alcătuirea listei de pasageri a zborului vizat, dar va lua măsuri pentru ca asemenea cazuri să nu se mai repete în viitor.

Din 17 martie R.Moldova şi-a închis şi hotarele terestre pentru cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în R. Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri. Datele poliţiei de frontieră arată că în ultima săptămână au intrat pe teritoriul ţării peste 24.000 de persoane. Cea mai traversată frontieră a fost cea cu România, unde au fost înregistrate 58 la sută din toate intrările. Persoanele revenite din statele afectate de coronavirus sunt obligate să se autoizoleze în carantină la domiciliu, dar nu în instituții medicale sau ale spaţii dedicate cum se întâmplă în alte state.

Previous Next

XS
SM
MD
LG