Linkuri accesibilitate

„Contează legea, nu viteza” în lupta cu corupția (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Analistul politic Nicole Negru, de la Ziarul Național, consideră că ideea efectuării unei „curățenii generale” prin instituțiile statului, ale unei „asanări” serioase a aparatului administrativ răspunde unor doleanțe cvasigenerale, acumulate de-a lungul anilor de „dezmăț al funcționarilor care aveau grijă să placă șefilor de partid, nu și cetățenilor”. Din păcate, observă comentatorul, această idee nu se potrivește cu statul de drept, cu democrația și separarea puterilor în stat. În opinia lui Nicole Negru, cetățenii nu ar trebui orientați spre o identificare rapidă a corupților din instituțiile de stat, nu într-o lună și nici în două, trebuie să li se spună că va mai dura. Contează legea, nu viteza, căci campania electorală s-a încheiat, conchide comentatorul de la „Ziarul Național”.

Anticorupție.md scrie că averile a doi magistraţi de la judecătoriile Chișinău și Comrat vor fi verificate de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), ca urmare a unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice. Portalul Anticoruptie.md a publicat pe parcursul anului curent mai multe anchete despre averile judecătorilor. În ancheta Maşinile preferate ale magistraţilor din instanţele ierarhic superioare jurnaliștii au scris despre mașinile pe care și le-au procurat în anul pandemic judecătorii. Dacă magistrații din instanţele de fond şi-au luat maşini mai vechi, la preţuri accesibile pentru cetățenii de rând, cei din instanţele ierarhic superioare au preferat automobile de lux cu care se deplasează la serviciu. O altă anchetă, Sponsorii bogați ai magistraților, scoate în evidență cadourile scumpe și sumele de zeci de mii de euro pe care le-au primit donații de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Peste 20 la sută dintre judecători au indicat la rubrica donații din actele prezentate la ANI mașini sau imobile primite de la persoane apropiate.

Ziarul de Gardă scrie că reținerea și anunțarea în căutare a lui Veaceslav Platon se amână și asta pentru că magistrații i-au dat răgaz 10 zile omului de afaceri pentru a reveni în R. Moldova. Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Londra, însă de acolo a luat avionul spre Praga. Cel puțin asta susține avocatul lui Platon, Ion Crețu, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă. Publicația amintește că la 14 iunie, Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.

Portalul Media-azi.md citează un studiu lansat de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, potrivit căruia jurnalistele au fost cea mai afectată categorie de angajați din sectorul mass-media în perioada crizei pandemice provocate de coronavirus. Cercetarea mai relevă că pandemia a sporit povara financiară în cazul media, reducând în același timp fluxurile de venituri. Olesea Garbuz, reprezentanta organizației Freedom House în Moldova, a afirmat că o altă problemă cu care s-a confruntat sectorul mediatic în perioada pandemică a fost creșterea costurilor de producere a materialelor jurnalistice. Ea mai consideră că mass-media independentă nu a avut parte de suficient sprijin din partea autorităților și, astfel, presa neafiliată politic a fost nevoită să se bazeze pe propriile fonduri sau granturi ocazionale de la donatori.

TVR Moldova preia o analiză a publicației belgiene Le Soir, potrivit căreia obligativitatea vaccinării contra covid câştigă teren în lume în confruntarea cu răspândirea variantei delta. Ea vizează cel mai adesesa populaţii ţintite, precum cadrele sanitare. Dar există şi câteva ţări care au impus obligativitatea vaccinării pentru toţi adulţii. Turkmenistanul, una din puţinele ţări din lume care nu a declarat niciun caz de covid, a anunţat pe 7 iulie că face vaccinarea obligatorie pentru „toate persoanele de peste 18 ani fără contraindicaţii medicale”. De asemenea, în Vatican, o notă datată 8 februarie a făcut obligatoriu vaccinul pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo, iar în Franţa, personalul din spitale, clinici şi case de bătrâni, ca şi profesioniştii şi voluntarii care îngrijesc persoane în vârstă au termen până pe 15 septembrie să se vaccineze.

XS
SM
MD
LG