Linkuri accesibilitate

Luptătorii Wagner revin în Ucraina, Putin vrea pentru ei un rol „special”


Vladimir Putin la o întâlnire cu un fost comandant Wagner, Andrei Troșev (ultimul din dreapta) și cu viceministrul apărării Iunus-Bek Ievkurov. Imagini publicate la 29 septembrie
Vladimir Putin la o întâlnire cu un fost comandant Wagner, Andrei Troșev (ultimul din dreapta) și cu viceministrul apărării Iunus-Bek Ievkurov. Imagini publicate la 29 septembrie

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu unul din cei mai influenți foști comandanți ai armatei particulare Wagner, desființată oficial după rebeliunea ei eșuată din iunie, urmată de moartea fondatorului Evgheni Prigojin într-o prăbușire de avion încă neelucidată, în august.

Vladimir Putin a fost arătat vineri la televiziunea rusă de stat discutând cu Andrei Troșev, poreclit „Căruntul”, despre cum ar putea fi folosiți foștii „luptători privați” din armata Wagner pe frontul ucrainean. La întâlnire era prezent viceministrul apărării, Iunus-Bek Ievkurov.

Putin le-a spus celor doi că trebuie găsit un rol anume pentru foștii luptători Wagner, cel mai probabil ca „voluntari” luptând alături de „trupele speciale”.

„Dumneavoastră ați luptat într-o asemenea unitate vreme de un an... știți ce e acolo, cum se luptă acolo”, i-a spus Putin lui Troșev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Troșev lucrează acum la Ministerul Apărării.

Reuters spune că viceministrul Ievkurov a călătorit în ultima vreme în țările unde au activat luptătorii Wagner.

Între timp, Ministerul britanic al Apărării a spus că luptătorii Wagner au început de câteva săptămâni să revină pe frontul din Ucraina, alăturându-se unor unități ale armatei regulate rusești. Numărul lor este estimat de experții britanici la „cel mult câteva sute”.

Într-o evaluare periodică a mersului războiului din Ucraina publicată de britanici vineri se spune că foștii membri ai milițiilor înființate de Evgheni Prigojin se alătură unităților armatei în mod individual sau în grupuri mici.

Britanicii mai spun că nu este limpede care este statutul luptătorilor Wagner trecuți la armată. Este probabil că mulți dintre ei sunt staționați în zona Bahmut, unde au experiență de luptă din iarna anului trecut.

Relatând despre întâlnirea lui Putin cu fostul comandant Wagner, Reuters scrie că este posibil ca rămășițele fostei armate private să fie conduse de acum de Troșev și Ievkurov.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG