Linkuri accesibilitate

Lupte grele în zona localității Klișciivka, în estul Ucrainei


Un soldat ucrainean arborează drapelul țării pe o clădire din Klișciivka
Un soldat ucrainean arborează drapelul țării pe o clădire din Klișciivka

Armata ucraineană informează că, în dimineața zilei de 18 septembrie, s-au înregistrat lupte grele la Klișciivka și în jurul acestei localități-cheie din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Luptele au loc la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au eliberat Klișciivka, un sat estic aflat pe flancul sudic al orașului Bahmut.

Zona de sud-vest de Bahmut a fost un punct central al contraofensivei ucrainene lansate în est pe tot parcursul verii. Anunțul președintelui Zelenski a venit la două zile după ce armata ucraineană a declarat că a preluat controlul asupra unei alte mici localități din apropiere, Andriivka, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Bahmut.

Dacă ambele sate vor fi recucerite, acest lucru ar putea permite trupelor ucrainene să atace orașul Bahmut dinspre nord și sud, permițându-le să elibereze orașul capturat de Rusia după o bătălie sângeroasă de luni de zile care a distrus practic infrastructura civilă. Kremlin a pretins că preluarea Bahmutului era o victorie majoră la vremea respectivă.

În buletinul de front din 18 septembrie, armata ucraineană a declarat că forțele sale continuă „operațiunile de asalt” în regiunea Klișciivka, „provocând pierderi semnificative inamicului”.

Cu o zi mai devreme, pe 17 septembrie, Ministerul rus al Apărării a declarat în informarea sa zilnică că forțele sale au continuat atacurile în apropiere de Klișciivka, care avea o populație de aproximativ 400 de locuitori înainte de război.

O fotografie postată la 17 septembrie pe Telegram de Andri Iermak, șeful de stat major al președintelui ucrainean, ar arăta soldați ucraineni ținând un steag în satul distrus în mare parte.

„Ucraina îi recuperează întotdeauna ai săi", scria Iermak sub fotografie.

Zelenski le-a mulțumit unităților implicate în lupte, Brigada 80 de asalt aeropurtat, Brigada 5 de asalt, Brigada 95 și o brigadă de asalt a poliției naționale.

Illia Ievlaș, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că bătălia a provocat „pagube semnificative” unităților aeropurtate rusești, batalionului „Ahmat” al liderului cecen Ramzan Kadîrov, brizăgii Storm-Z format din infractori și deținuți ruși, serviciilor de informații militare ale Statului Major rus și unităților de pușcași motorizați.

„Așadar, acum am obținut o bază care ne va permite să continuăm să dezvoltăm acțiuni ofensive și să ne eliberăm țara de invadatori”, a scris Ievlaș pe Telegram.

XS
SM
MD
LG