Linkuri accesibilitate

München vs Viktor Orban: sprijin pentru LGBT la Euro 2020


Primăria metropolei Bavariei, München, dorește ca stadionul pe care se va juca miercuri meciul de fotbal dintre naționalele Germaniei și Ungariei să fie luminat în culorile curcubeului, în semn de solidaritate cu minoritățile sexuale din Ungaria, afectate de o nouă lege anti-gay de inspirație rusească.

München vs Viktor Orban: sprijin pentru LGBT la Euro 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

„Ar fi un semnal important de toleranța și egalitate”, a spus duminică seară primarul Münchenului, Dieter Reiter.

Cuvântul final privind aspectul stadionului ar urma să aparțină UEFA.

Duminică UEFA, a anunțat că nu vede nimic greșit în faptul că Manuel Neuer, căpitanul echipei germane și al echipei de club Bayern München, a purtat la primele două meciuri de la Euro, cu Franța și Portugalia, o banderolă în culorile curcubeului, în semn de sprijin pentru LGBT.

Neuer a purtat banderola încă înaintea turneului, de exemplu la un amical cu Letonia, pe 7 iunie, în semn de respect pentru luna Pride-urilor – adică luna iunie, când au loc cele mai multe marșuri LGBT.

Gestul lui Neuer fusese semnalat dezaprobator pe rețele de Uwe Junge, un politician german de extremă-dreapta, din AfD, și de alții. Între timp, Junge a fost criticat pentru limbajul folosit chiar și de propriul partid extremist, și și-a retras postarea incriminată de pe Twitter.

Într-un comunicat de presă, UEFA a spus, referitor la banderola lui Neuer, că încurajarea diversității este „o cauză bună” și nu încalcă deloc regulile de descurajare a politicii pe stadioane.

În schimb, UEFA a început o anchetă asupra simbolurilor și bannerelor anti-gay și rasiste afișate de suporterii unguri la cele două meciuri jucate de echipa lor națională până acum la Budapesta, cu Portugalia și Franța.

Controversa vine după ce parlamentul de la Budapesta, dominat de partidul naționalist-populist al premierului Viktor Orban, a adoptat săptămâna trecută, aproape în unanimitate, o lege care pedepsește prezentarea într-o lumină pozitivă a orientării sexuale minoritare sau a schimbării genului, mai ales în prezența minorilor.

Simplificând, legea prevede că este pasibil de pedeapsă cine afirmă în fața unui minor că este OK să fii gay.

Apărătorii drepturilor omului spun că legea ungurească, între timp condamnată de UE și Statele Unite, este inspirată de legislația rusească împotriva „propagandei homosexuale”, din 2013.

Viktor Orban, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, este pasionat de fotbal și a sprijinit din răsputeri construcția unei noi arene în capitala ungară. Acum, cu toată controversa LGBT, ungurii au speranța să găzduiască o semifinală și finala campionatului european, din cauza recrudescenței pandemiei COVID-19 în Anglia, unde sunt programate ultimele meciuri ale turneului.

Stadionul din Budapesta este singurul plin cu spectatori la acest turneu, grație proporției ridicate a ungurilor deja vaccinați, în vreme ce Londra ar avea voie să umple stadionul Wembley, pentru finală, numai pe jumătate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG