Linkuri accesibilitate

Macron și hărțuiala textuală: o „Lege Căluș” în Franța


Presa trece prin momente dificile în patria drepturilor fundamentale ale omului.

Pentru dușmanii lui Macron, e doar încă o confirmare a tendințelor sale autoritare: noul proiect al unei legi foarte controversate (loi sur la « sécurité globale » ) pedepsește filmarea polițiștilor și mai ales prevede foarte severe penalități pentru difuzarea imaginilor cu polițiști.

Macron și hărțuiala textuală: o „Lege Căluș” în Franța
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Legea a fost deja votată de deputații și Adunarea Națională și trebuie acum să treacă prin Senat în ianuarie, însă ea pune mari probleme de democrație, cenzură și libertatea de exprimare. Mai ales că există deja o lege spaniolă similară, numită de adversari “ley Mordaza” (legea Căluș).

În Franța, țara lui Charlie Hebdo, în acest proiect de lege, pedeapsa propusă pentru cei care filmează și difuzează imagini de polițiști este de un an închisoare și 45.000 (patruzeci și cinci de mii) euro amendă.

Polemica e completată de imaginile operațiunii brutale a poliției din Paris care a evacuat cu forța, luni seara, migranții protestatari ce instalaseră o tabără ilegală în Place de la République.

Până și ministrul de interne Gérald Darmanin s-a declarat „șocat” de imaginile violenței polițiștilor, însă legea contestată e menținută. Textul a fost doar ușor modificat, precizând acum că va fi pedepsită difuzarea imaginilor de polițiști în scopul evident („manifestement”) de a le face rău. Guvernul se justifică prin aceea că s-a întâmplat de multe ori ca polițiști care au fost recunoscuți în imagini postate pe rețelele sociale au primit ulterior amenințări, uneori grave.

Y a pas photo

Presa se dezlănțuie împotriva acestui proiect de lege. Le Canard enchaîné, în numărul său pe săptămâna aceasta, numește legea „inutilă și stupidă”. Actualmente, codul penal francez pedepsește oricum difuzarea imaginilor și a informațiilor despre o persoană în scopul de a-i dăuna sau însoțite de mesaje de ură.

Un căluș pus presei

Așa încât, scrie săptămânalul de investigație, legea propusă nu poate duce decât la limitarea dreptului la informație și la o impresie de impunitate pentru polițiștii violenți. Un căluș pus presei. Concluzia fiind că ministrul de interne caută astfel doar să facă plăcere sindicatelor de polițiști. Dar nu la asta trebuie să servească legea.

Legea, contestată din toate părțile, va putea încă să fie respinsă de Curtea Constituțională (Conseil Constitutionnel),

Ley Mordaza”: ce s-a întâmplat în Spania

Regimurile totalitare au interzis întotdeauna fotografierea sau filmarea forțelor de ordine, în special în acțiune, însă, în realitate, în orice circumstanță.

În Spania funcționează încă din 2015 o lege prin care e absolut interzis să fotografiezi sau să filmezi polițiști, mai ales în acțiune. S-a spus încă de pe atunci că legea spaniolă legalizează de facto violențele polițienești și interzice cetățenilor și presei să atragă atenția asupra eventualelor abuzuri.

Pe scurt, dacă niște polițiști, într-o manifestație spaniolă, bat o manifestantă pașnică iar cineva filmează și difuzează asta, cel care a făcut-o riscă o amendă de 30.000 euro.

E vorba de așa-numita „lege căluș” [„ley mordaza"]. Pe lângă impunerea unui sistem de amenzi care merg până la 30.000 de euro (față de 45.000 euro în Franța) pentru orice, inclusiv, cum spune vag textul legii, opoziția pașnică la măsurile autorităților, textul mai prevede și aceea că autoritățile pot interzice dinainte orice fel de manifestație, dacă consideră că „ordinea" ar putea fi amenințată.

In Spania, guvernul mai interzice și manifestațiile în zone sensibile… Acestea fiind însă rău, sau deloc, definite, orice zonă poate fi desemnată sensibilă, ducând la intervenția poliției.

Partizanii legii o pitesc sub eticheta „dreptului la imagine” ce trebuie să le fie concedat polițiștilor, ca și oricărei alte persoane. In realitate, „dreptul la imagine” a dus deja la îngrădirea activității jurnalistice, ajungându-se până acolo încât nu mai poți filma sau fotografia într-un spațiu public fără a cere acordul tuturor trecătorilor care îți traversează cadrul.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG