Linkuri accesibilitate

Magazinele duty free rămân fără facilități fiscale și vamale


Magazin duty free, în regiunea transnistreană
Magazin duty free, în regiunea transnistreană

​​Iniţiativele de a interzice comerţul în regim duty free la intrarea în ţară au fost mereu salutate de experţi care spuneau că aceasta ar fi fost o facilitate oferită lui Ilan Şor.

Guvernul şi Comisia parlamentară economie au avizat azi proiectul de lege care prevede excluderea scutirilor de TVA, accize și taxe vamale pentru mărfurile comercializate în magazinele duty free, amplasate la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Autorii proiectului spun că e unul din angajamentele reieşite din Acordul de Asociere pentru asigurarea unei echităţi fiscale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Iniţiativa prevede, între altele, abrogarea unor prevederi din Codul Fiscal care fac posibilă comercializarea produselor petroliere în regim duty free. Unul dintre autorii proiectului, deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba a spus că e o inovație nemaiîntâlnită în lume pe care Moldova a încercat să o implementeze.

Dumitru Alaiba
Dumitru Alaiba

„Este o încurajare a concurenţei neloiale, este o încurajare a evaziunii fiscale. Nu ne putem permite să încurajăm asemenea chestii”, a spus Alaiba.

Amendamentele care au legalizat benzinăriile duty free au fost votate obscur anul trecut, în lipsa unei expertize anticorupţie, a dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz al Guvernului. Înainte de votul din Legislativ, principalul promotor al benzinăriilor duty free, controversatul om de afaceri Ilan Şor devenit deputat, pregătea deja prin intermediul companiilor pe care le deţinea terenul pentru lansarea afacerii. Aceasta aşa şi nu a mai fost lansată însă.

O altă prevedere a proiectului e interdicţia comercializării în regim duty free pe teritoriul regiunii transnistrene, a precizat Dumitru Alaiba:

Este o schemă ce încurajează contrabanda de ţigări la nivel cel mai înalt...

„Ca să vă dau câteva estimări din partea UE, aceasta este o schemă care încurajează contrabanda de ţigări la nivel cel mai înalt. Bugetul UE pierde 500 de milioane de euro anual din contul contrabandei de ţigări care are loc cu implicarea teritoriului R. Moldova.”

Activitatea magazinelor duty free în regiunea transnistreană a fost legalizată de guvernul moldovean în 2015. Propunerea a aparţinut vicepremierului pentru reintegrare din acea vreme, Victor Osipov, care spunea că este un pas în întâmpinarea agenţilor economici din regiunea transnistreană şi dădea asigurări că „mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova”.

Câteva luni mai târziu Osipov a cerut anularea deciziei întrucât agentul economic din stânga Nistrului care obținuse licenţa ar fi fost implicat în contrabandă cu ţigări. Chiar dacă agentului economic i-a fost imediat retrasă licenţa, ilegalităţile au continuat, iar Parlamentul a amânat abrogarea modificărilor la Codul Vamal care au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană.

Prin proiectul de lege ce ar urma să fie votat de Parlament va fi interzis şi comerţul în regim duty free la intrarea în ţară înainte de controlul paşapoartelor. Conform practicii internaţionale, magazinele duty free, care comercializează mărfuri scutite de taxe, sunt destinate persoanelor care părăsesc teritoriul ţării şi nu invers, cum e în Moldova, a spus Dumitru Alaiba.

O asemenea iniţiativă a încercat să o promoveze şi precedentul guvern. Facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty free de la intrarea în ţară urmau a fi anulate de la 1 ianuarie 2018. La votarea în lectura finală a politicii bugetar fiscale deputaţii majorităţii controlate de PD au exclus însă această prevedere. Au fost votate în schimb alte amendamente ce au extins regimul duty free de la magazine la baruri şi restaurante.

Fostul deputat PLDM Tudor Deliu a sesizat pe acest subiect Curtea Constituţională la finele anului trecut. Înalta Curte nu s-a pronunţat deocamdată. Iar Curtea a respins în 2015 o sesizare a unui grup de foşti deputaţi liberali privind constituționalitatea prevederilor din Codul Vamal care ar favoriza magazinele duty free şi ar legaliza în acest fel evaziunea fiscală.

Iniţiativele de a interzice comerţul în regim duty free la intrarea în ţară au fost mereu salutate de experţi care spuneau că aceasta ar fi fost o facilitate oferită lui Ilan Şor - proprietar al celei mai mari reţele de magazine duty free din Moldova.

Portalul mold-streeet.com a relatat recent că Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, a vândut 12 magazine duty free ale companiei Dufremol unui businessman bulgar. O altă companie de duty free afiliată familiei Şor – DFM – continuă să activeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG