Linkuri accesibilitate

Magistrații CC examinează sesizarea privind Partidul Șor | Cod galben de schimbare bruscă a vremii


În timpul protestului de duminică, 13 noiembrie, al Partidului Șor, mulțimea a mărșăluit prin fața mai multor instituții de stat, exprimându-și nemulțumirea la Parlament, Președinție, Procuratura Anticorupție, inclusiv la Curtea Constituțională.
În timpul protestului de duminică, 13 noiembrie, al Partidului Șor, mulțimea a mărșăluit prin fața mai multor instituții de stat, exprimându-și nemulțumirea la Parlament, Președinție, Procuratura Anticorupție, inclusiv la Curtea Constituțională.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul newsmaker.md anunță că magistrații Curții Constituționale au început examinarea sesizării depuse de Guvern privind scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”. Reprezentanții instituției au anunțat că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii de la partidul vizat și de la autorități. Jurnaliștii amintesc că pe 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat, în unanimitate, hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Anterior, Litvinenco a declarat că finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești – alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în municipiul Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021.
  • Newsmaker.md mai scrie că Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a publicat o declarație cu privire la lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”. Maia Bănărescu a subliniat că interesul copilului trebuie să fie în prim-plan, iar studierea educației sexuale în școli ar contribui la reducerea violenței și hărțuirii minorilor. „Educația sexuală a copilului nu poate să rămână în continuare un mijloc care sperie, de care se folosesc ambele tabere lobându-și propriile interese și nicidecum interesul superior al copilului”, atrage atenția avocata copilului. Potrivit ei, societatea contemporană ar trebui să ofere un climat prielnic pentru dezvoltarea oricărui copil, indiferent de mediul din care provine sau în care se află.
  • Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins luni, 14 noiembrie, contestația depusă de avocații fostului șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, împotriva măsurii de arest preventiv. Astfel, Iurie Topală rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13, scrie Ziarul de Gardă. „Procurorii continuă acțiunile de urmărire penală, în vederea accelerării trimiterii dosarului în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se menționează într-un comunicat al procuraturii. Fostul șef al CFM, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat pe 3 noiembrie 2022, în R. Moldova. Iurie Topală este învinuit de procurori de abuz în serviciu, în perioada anilor 2015-2019, care a cauzat un prejudiciu estimat de întreprindere la 250 milioane lei.
  • 15 noiembrie este ultima zi pentru depunerea cererilor de compensare a accizei la motorină, scrie tv8.md. Jurnaliștii notează că depunerea dosarelor de solicitare a compensației se face de către administrator/reprezentantul legal la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din aria în care solicitantul își desfășoară activitatea. Agenții economici sunt îndemnați să depună dosarul conform termenului stabilit, la subdiviziunile teritoriale ale Agenției, pentru a beneficia de suport din partea statului.
  • Portalul replicamedia.md scrie despre un nou focar de gripă aviară, depistat în satul Hirișeni, raionul Telenești. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), prezența virusului a fost confirmată de către Centrul Republican de Diagnostic Veterinar în probele recoltate de la păsările domestice, iar duminică, 13 noiembrie, Comisia antiepizootică excepțională a raionului Telenești s-a întrunit de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Reporterii amintesc că în acest an în Republica Moldova au mai fost înregistrate trei focare de gripă aviară în raionul Ungheni, localitatea Rezina și raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi, toate trei focare fiind eradicate.
  • Agora.md scrie că 11 persoane condamnate la pedeapsă cu închisoare pe viață se află în greva foamei. Aceștia protestează pentru a atrage atenția autorităților asupra aplicării eliberării condiționate. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), plângerile deținuților au ajuns la Ministerul Justiției și urmează a fi identificate soluții. „Deținuții aflați la greva foamei sunt supravegheați zilnic de medicul instituției și asistați de un specialist-psiholog, astfel sănătatea și viața condamnaților nu este expusă vreunui pericol”, se mai arată în comunicatul ANP, citat de jurnaliști.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări din ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle este a Europei Libere, despre vizita lui Zelenski în Herson. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pe 14 noiembrie, la câteva zile după retragerea trupelor rusești din orașul din sudul Ucrainei, după luni de ocupație. „Mergem înainte”, le-a spus el militarilor ucraineni. „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”,
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților informația distribuită de tv8.md. Jurnaliștii scriu că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Astfel, în perioada 17-18 noiembrie, se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat trecând în ninsoare. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG