Linkuri accesibilitate

Mahsa Amini și mișcarea iraniană apărută în urma sa, nominalizate pentru Premiul Saharov al UE


Un altar improvizat pentru Mahsa Amini, a cărei moarte în custodia poliției iraniene anul trecut a stârnit indignare, atât în țară, cât și în străinătate (foto arhivă)
Un altar improvizat pentru Mahsa Amini, a cărei moarte în custodia poliției iraniene anul trecut a stârnit indignare, atât în țară, cât și în străinătate (foto arhivă)

Mahsa Amini și mișcarea „Femei, Viață, Libertate” din Iran, apărută după moartea tânărei de 22 de ani, se numără printre nominalizații la Premiul Saharov din acest an, cel mai important premiu pentru drepturile omului acordat de Parlamentul European.

Amini, o femeie kurdă-iraniană care a murit la Teheran anul trecut, în timp ce se afla în custodia așa-numitei poliții a moralității pentru o presupusă infracțiune la hijab, și mișcarea civică declanșată de acest incident au fost nominalizate de cele mai mari trei partide ale parlamentului, făcându-le favorite pentru a câștiga premiul pe 19 octombrie, când președintele Parlamentului Roberta Metsola și liderii grupurilor politice vor anunța câștigătorii.

Nominalizarea Mahsei Amini și a mișcării civice iraniene este o „recunoaștere eforturilor lor curajoase de a apăra pentru drepturile femeilor”, a declarat David McAllister, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului UE.

„Parlamentul este alături de toți cei care își dedică viața apărării valorilor democratice”, a adăugat el într-o declarație din 12 octombrie.

Moartea Mahsei Amini în septembrie 2022 a declanșat proteste antiguvernamentale în Iran, cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

Autoritățile au răspuns tulburărilor sociale declanșând represiunile împotriva demonstrațiilor și provocând sute de morți și mii de răniți.

Mai recent, Armita Garavand, elevă de liceu în vârstă de 16 ani, ar fi fost și ea agresată de poliția moralității din oraș în metroul din Teheran la 1 octombrie pentru că nu purta hijab sau eșarfă islamică.

Celelalte nominalizate pentru Premiul Saharov din acest an sunt activiștii pentru drepturi Vilma Nunez de Escorcia și Monseniorul Rolando José Álvarez Lagos din Nicaragua și trei femei care au luptat pentru dreptul la avort - Justyna Wydrzynska din Polonia, Morena Herrera din El Salvador și Colleen McNicholas din Statele Unite.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale și este atribuit alături de un cec de 50 de mii de euro.

Premiul este numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov.

Anul trecut, Parlamentul European a acordat premiul poporului Ucrainei, reprezentat de președintele țării, liderii aleși și societatea civilă, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Alți câștigători anteriori includ figura de opoziție rusă întemnițată Aleksei Navalnîi, opoziția democratică din Belarus și avocatul întemnițat al minorității uigure din China, Ilham Tohti.

Câștigătorul din acest an va primi premiul în cadrul unei ceremonii în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European din 13 decembrie, la Strasbourg.

XS
SM
MD
LG